Πώς να βοηθήσετε ένα ντροπαλό παιδί



Αν στην παραλία το παιδί σας κρύβεται στην αγκαλιά σας κάθε φορά που ένα άλλο παιδάκι του ζητά να παίξει με τα κουβαδάκια του ή αν στην παιδική χαρά προτιμά μόνο την κούνια, γιατί διστάζει να στριμωχτεί με τα αλλά παιδάκια στην τσουλήθρα και τα τούνελ, τότε μάλλον αυτό το καλοκαίρι πρέπει να βοηθήσετε το μικρό σας να βγει από το καβούκι του.

Πολλά παιδιά είναι από τη φύση τους πιο συνεσταλμένα και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όμως μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να γίνει λίγο πιο κοινωνικό:
  • Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς: Σταματήστε να λέτε στον κόσμο «ντρέπεται, γι’ αυτό δε μιλάει» ή «είναι λόγο ντροπαλός/η», γιατί το παιδί ακούει και νιώθει άσχημα.
  • Μην το πιέζετε: Μην επιμένετε να πει το όνομα του στην ευγενική κυρία της διπλανής ξαπλώστρας ή στο σερβιτόρο στην ταβέρνα. Αργότερα, όταν είστε μόνοι σας, πείτε του ότι είναι ωραίο να είμαστε ευγενικοί και να χαιρετάμε ή να λέμε το όνομα μας κλπ.
  • Κάντε εσείς την αρχή: Συνήθως ένα ντροπαλό παιδί θέλει πολύ να παίξει με άλλα παιδάκια, αλλά διστάζει. Προσκαλέστε εσείς το διπλανό παιδάκι να παίξει με το δικό σας ή ζητήστε του να σας πει το όνομα του κλπ. Μετά θα σας ακολουθήσει και το δικό σας παιδί.
  • Δώστε του πρωτοβουλίες: Αφήστε το να παραγγείλει αυτό το φαγητό του στο εστιατόριο ή να διαλέξει σε ποια παιδική χαρά θα πάτε και ενθαρρύνετέ το να μιλά και να μη διστάζει να λέει τη γνώμη του.
  • Επαινέστε τις προσπάθειές του: Κάθε φορά που το παιδάκι σας κάνει έστω κι ένα μικρό βήμα έξω από το καβούκι του, επαινέστε το και πείτε του πόσο σημαντικό είναι που κατάφερε να ξεπεράσει την ντροπή του.