Συμβουλές για μια επιτυχημένη μεικτή οικογένεια


Ο όρος «μεικτή οικογένεια» περιγράφει την οικογένεια εκείνη όπου το ζευγάρι έχει παιδιά από προηγούμενο γάμο. Σε μια τέτοια οικογένεια, οι σχέσεις μπορεί να είναι περίπλοκες και κυρίως στην αρχή να δημιουργηθούν αρκετά και σημαντικά προβλήματα. Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε και να συμβιώσετε ευκολότερα:
  • Μην πιέζετε τα παιδιά και των δύο πλευρών να «δεθούν» μεταξύ τους: Σίγουρα θα ήταν ιδανικό αν τα παιδιά τα έβρισκαν με την πρώτη, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρόνος είναι αυτός που θα βοηθήσει τα θετά αδέλφια να συνηθίσει το ένα το άλλο, να επικοινωνήσουν και να αγαπηθούν.
  • Μη ζητάτε από τα θετά σας παιδιά να σας φωνάζουν μπαμπά ή μαμά: Όσο πιο γρήγορα καταλάβατε ότι δεν έχετε δικαίωμα να απαιτείτε κάτι τέτοιο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βρείτε τους δικούς σας νέους κώδικες επικοινωνίας.
  • Ενθαρρύνετε το σεβασμό ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας: Μπορεί η συμπάθεια και η αγάπη να αργήσουν λίγο να έρθουν, όμως ο σεβασμός από όλους προς όλους θα πρέπει να είναι εκεί από την αρχή.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματα τους: Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα είναι να γνωρίζετε πώς νιώθουν. Γι’ αυτό προσπαθήστε να τα κάνετε να σας ανοίγονται και ακούστε με προσοχή αυτά που έχουν να σας πουν.
  • Αντιμετωπίστε τα προβλήματα από κοινού με το σύντροφό σας: Αποφασίσατε να ενώσετε τις ζωές και τις οικογένειές σας, γι’ αυτό είναι δική σας ευθύνη να πετύχει αυτό το εγχείρημα. Αντιμετωπίστε τις προκλήσεις μαζί, κρατήστε την ίδια στάση και γενικά λειτουργήστε υποστηρικτικά ο ένας στον άλλον.