Τι να κάνετε όταν το παιδί λέει συνεχώς ψέματαΜια σειρά από λόγους αναγκάζουν το παιδί να καταφεύγει συστηματικά στα ψέματα. Μια δυσάρεστη κατάσταση για όλους τους γονείς, που ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να δώσουν ένα τέλος στη «βροχή» ψεμάτων, όσο είναι καιρός. Το mother.gr είναι εδώ για να προτείνει λύσεις!

  • Όπως σε όλα τα ζητήματα της ανατροφής, το πρώτο και κύριο είναι να δώσετε το καλό παράδειγμα. Αν συνηθίζετε να λέτε ψέματα, πώς έχετε την απαίτηση να μη σας μιμηθεί το παιδί;
  • Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να νιώθει ότι δεν είσαστε μόνο γονείς, αλλά και φίλοι του. Ότι δεν έχει λόγο να λέει ψέματα από φόβο ότι θα το τιμωρήσετε. Φροντίστε λοιπόν να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης.
  • Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και δε χρειάζεται να ντρέπεται γι’ αυτά ή να τα αποκρύπτει λέγοντας ψέματα.
  • Όταν το παιδί νιώθει ότι υποτιμάτε την αξία του, θα καταφύγει στα ψέματα για να αποδείξει ότι είναι ικανό για όλα. Φροντίστε λοιπόν να δείχνετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.