Πώς δε θα κακομάθετε το παιδί σαςΤα μεγαλύτερα λάθη γίνονται στο όνομα των πιο αγνών προθέσεων. Και επειδή κανένας γονιός δε θέλει να μεγαλώσει ένα κακομαθημένο παιδί, δείτε πώς θα το καταφέρετε.

  • Ο αποχωρισμός δεν είναι κακός: από πολύ μικρή ηλικία είναι απαραίτητο να κάνετε σαφές στο παιδί πως, όταν είναι απαραίτητο, μπορεί να τα βγάλει πέρα για λίγες ώρες χωρίς την παρουσία σας (στο σπίτι της γιαγιάς κτλ).
  • Να κοιμάται μόνο του: ορισμένοι γονείς θεωρούν σωστό να επιτρέπουν στο παιδί κάθε τρεις και λίγο, χωρίς σοβαρό λόγο, να κοιμάται μαζί τους. Αν γίνει μόνιμη κατάσταση, είναι βέβαιο ότι θα γίνει κακομαθημένο.
  • Να μαθαίνει από τα λάθη του: οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν το παιδί από σοβαρά λάθη, που θα κοστίσουν ακριβά. Πρέπει όμως να του επιτρέπουν κιόλας να μαθαίνει από τα λάθη του και όχι να μεγαλώνει σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον.
  • Να βρίσκει λύσεις: εντάξει, δεν είναι σε θέση να δίνει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα. Όμως πρέπει να το αφήσετε να αναπτύξει πρωτοβουλίες σε απλά, καθημερινά προβλήματα που βρίσκει μπροστά του και όχι να του προσφέρετε έτοιμες λύσεις στο κάθε τι. 

Πολλές φορές τα «θέλω» των γονιών είναι βλαπτικά για το παιδί, ακόμα και αν θεωρούν πως οτιδήποτε κάνουν είναι για το καλό του. Εκείνες τις στιγμές που νιώθετε την ανάγκη να του προσφέρετε την εύκολη λύση, σκεφτείτε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει κακομαθημένο.