Τι αυξάνει την πιθανότητα γέννησης παιδιών με χαμηλό IQ;



Η συχνή έκθεση των εγκύων στις φθαλικές χημικές ενώσεις, που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα ενός νοικοκυριού και σπάνια αναγράφονται, αυξάνει τις πιθανότητες να κάνουν παιδιά με χαμηλό IQ.

Αυτό προκύπτει από μια αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS One», με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, Παμ Φάκτορ-Λίτβακ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 328 γυναίκες και τα παιδιά τους και εκτίμησαν το βαθμό έκθεσής τους σε τέσσερις φθαλικές ενώσεις στο τρίτο τριμήνο της εγκυμοσύνης, που είναι κομβικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Η μέτρηση της συγκέντρωσης των ουσιών έγινε μέσω ανάλυσης δειγμάτων ούρων από τις εγκύους. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά ήταν επτά ετών, μετρήθηκε ο δείκτης νοημοσύνης τους.

Η ανάλυση έδειξε πως τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν εκτεθεί περισσότερο σε αυτές τις χημικές ουσίες, είχαν χαμηλότερο IQ κατά 6,6 και 7,6 μονάδες αντίστοιχα, σε σχέση με τα παιδιά των μητέρων που είχαν τη μικρότερη επιβάρυνση.

Επίσης, η πρώτη κατηγορία παιδιών παρουσίασε χειρότερες επιδόσεις στη μνήμη, την αντίληψη και την ταχύτητα σκέψης.

Οι προαναφερθείσες χημικές ενώσεις περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε αρκετά πλαστικά προϊόντα, καλλυντικά, σαπούνια και οι ειδικοί συμβουλεύουν τις εγκύους να αποφεύγουν την αποθήκευση και ζέσταμα φαγητών σε πλαστικά σκεύη, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να κάνουν κακό στο έμβρυο.