5 σημάδια ότι το παιδί είναι ο άρχοντας του σπιτιού



Οι περισσότερες σύγχρονες οικογένειες είναι παιδοκεντρικές, με την έννοια ότι το κύριο μέλημα των γονιών είναι η φροντίδα και η ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών. Ωστόσο, πολύ συχνά φαίνεται πώς οι γονείς χάνουν το μέτρο, με αποτέλεσμα το παιδί να συμπεριφέρεται ως ο απόλυτος άρχοντας τους σπιτιού.

Ας δούμε πέντε σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τους ρόλους σας μέσα στο σπίτι:
  • Νιώθετε περισσότερο υπηρέτης παρά γονιός: Καλός γονιός δεν είναι αυτός που προσφέρει τα πάντα έτοιμα στο παιδί του. Αν το μικρό σας δεν κάνει τίποτα μόνο του, γιατί έτσι το έχετε μάθει, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
  • Το παιδί σάς διακόπτει συνεχώς: Αν δεν μπορείτε να κάνετε ένα τηλεφώνημα με την ησυχία σας ή πρέπει να περιμένετε να κοιμηθεί το παιδί για να ολοκληρώσετε μια δουλειά, τότε μάλλον το πιτσιρίκι σας έχει μάθει ότι οι δικές του επιθυμίες είναι πιο σημαντικές από των άλλων και πρέπει να ικανοποιούνται άμεσα.
  • Δέχεστε περισσότερες εντολές από όσες δίνετε: «Μαμά, δώσε μου αυτό, φτιάξε μου εκείνο, βρες το παιχνίδι μου, ανακάτεψε το φαγητό μου, φέρε τα ρούχα μου κλπ». Σας θυμίζει κάτι;
  • Φοβάστε συνεχώς τις αντιδράσεις του: Αν υποχωρείτε σε κάθε απαίτηση του παιδιού σας γιατί δε θέλετε να το στεναχωρήσετε ή δεν αντέχετε την γκρίνια του, τότε σίγουρα το μικρό σας έχει βρει τον τρόπο να σας χειρίζεται, όπως ακριβώς θέλει.
  • Δεν μπορείτε να είστε μόνη σας ούτε λεπτό: Το παιδί σάς ακολουθεί στην τουαλέτα, γιατί εκείνη την ώρα θυμήθηκε ότι θέλει να σας πει κάτι. Δεν μπορείτε να φάτε ήρεμα σαν άνθρωπος, γιατί θέλει να κάθεται στην αγκαλιά σας να το ταΐσετε. Το βράδυ πρέπει απαραιτήτως να κοιμηθεί στο κρεβάτι μαζί σας κλπ.