Τα ολέθρια λάθη στην ανατροφή του παιδιούΥπάρχουν λάθη και λάθη που κάνουν οι γονείς κατά τη διάρκεια της ανατροφής. Κάποια από αυτά προκαλούν μη αναστρέψιμη «ζημιά» στο παιδί και πρέπει να αποφεύγονται δια ροπάλου. Ελάτε να δούμε ποια είναι αυτά.
  • Πραγματοποιούνται όλα όσα ζητάει το παιδί: πρόκειται για κλασικό λάθος των γονιών, που δεν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί θα υποφέρει ως ενήλικος, όταν διαπιστώσει ότι δεν περιστρέφεται όλο το σύμπαν γύρω του.
  • Δεν αφήνουν το παιδί να μάθει από τα λάθη του: κανένας γονιός δε θέλει να βλέπει το παιδί του δυστυχισμένο, όμως είναι εντελώς αντι-παιδαγωγικό να μην το αφήνουν να κάνει ανώδυνες, λάθος επιλογές. Μην ξεχνάτε ότι αν δεν «πάθει» δε θα μάθει.
  • Υποτιμούν τις δυνατότητές του: η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν όλα τα παιδάκια της ίδιες ικανότητες και τα ίδια προσόντα. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι να εισπράττει αρνητισμό ένα παιδί που δεν είναι στην πρώτη γραμμή σε όλα, η απόσταση είναι μεγάλη. Όσα ταλέντα, όποιες δυνατότητες έχει, πρέπει να του αναγνωρίζονται και πού και πού να επιβραβεύονται.
  • Βλέπουν στα μάτια του την ευκαιρία εξιλέωσης: κάποιες μανούλες δε νιώθουν ικανοποιημένες από την πορεία ζωής τους και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα χαμένα τους όνειρα μέσα από την κατευθυνόμενη ανατροφή του παιδιού. 

Είναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω λάθος κατευθύνσεις στο μεγάλωμα του παιδιού δε δίνονται σκόπιμα από τη μεριά των γονιών. Ακόμα κι έτσι όμως, η ουσία δεν αλλάζει!