Τα μυστικά της σωστής ανατροφής

Υπάρχουν συγκεκριμένοι άξονες που διαχωρίζουν τη σωστή από τη λάθος ανατροφή. Το mother.gr σας δίνει κάποιες κατευθύνσεις για να μεγαλώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιδί σας:

  • Να του δίνετε αγάπη και στοργή, χωρίς όρια και προϋποθέσεις. Κανένα παιδί δεν κακομαθαίνει από την υπερβολική δόση θαλπωρής των γονιών και παράλληλα μαθαίνει να είναι με τη σειρά του δοτικό.

  • Να βάλετε όρια στις υπερβολικές του απαιτήσεις, ιδιαίτερα αν αυτές αφορούν υλικά αγαθά. Θα έχετε παρατηρήσει ότι όσα παιδιά έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον που τους έκαναν όλα τα χατίρια, γίνονται άκρως εγωκεντρικοί ενήλικες.

  • Να αναπτύξετε σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας μαζί του. Είναι απαραίτητο, από μικρή ηλικία ακόμα, να νιώθει ότι μπορεί να μοιραστεί μαζί σας όλα του τα μυστικά και τους πιο κρυφούς του φόβους. Εκτός από γονείς, πρέπει να είσαστε και φίλοι του παιδιού σας.

  • Να δομήσει ανεξάρτητη προσωπικότητα. Πρόκειται για επίπονη και επίμονη διαδικασία από τη μεριά των γονιών, που καλούνται να δείξουν στο παιδί ότι μόνο οι ανεξάρτητες προσωπικότητες μπορούν να αντέξουν τις δυσκολίες της ζωής.

  • Να δείχνετε συνέπεια σε όλη τη διάρκεια της ανατροφής. Αν το παιδί εκλαμβάνει αντιφατικά μηνύματα για το ίδιο θέμα, είναι αδύνατον να αντιληφθεί ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.