Μην πιέζετε το παιδί να αγκαλιάσει κάποιον



Οι συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς είναι συχνό φαινόμενο. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιο συγγενικό πρόσωπο επιμένει να αγκαλιάσει ή να φιλήσει το παιδί σας, αλλά εκείνο δε θέλει;

Οι περισσότεροι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους «να δώσουν ένα φιλάκι στη θεία» ή «να πάρουν αγκαλίτσα τον παππού», κυρίως γιατί δε θέλουν να στεναχωρήσουν αυτά τα πρόσωπα ή γιατί γνωρίζουν ότι το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά είναι αληθινό και άδολο. Όμως τα ίδια τα παιδιά παίρνουν ένα εντελώς διαφορετικό και επικίνδυνο μήνυμα.

Πιέζοντας ένα παιδί να αγκαλιάσει ή να φιλήσει κάποιον, χωρίς να θέλει, είναι σαν να του λέτε ότι το σώμα του δεν του ανήκει και ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το χαϊδεύει ή να το φιλά, ακόμα και όταν εκείνο νιώθει άβολα.

Σκεφτείτε πόσο παράδοξο είναι από τη μια να προσπαθείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από τους παιδεραστές και να του μιλάτε για τα σαφή όρια που πρέπει να θέτει σχετικά με το σώμα του και από την άλλη να το αναγκάζετε εσείς οι ίδιοι να αγκαλιάσει ή να φιλήσει κάποιον χωρίς να θέλει.

Και αν νομίζετε ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές καταστάσεις, καθώς τα πρόσωπα αυτά είναι δικοί σας άνθρωποι, αξίζει να τονίσουμε ότι οι περισσότερες σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων γίνονται από φιλικά ή συγγενικά άτομα.

Αντί λοιπόν να πιέζετε το παιδί σας, αφήστε το να διαλέξει το ίδιο ποιον θέλει να αγκαλιάζει και ποιον όχι. Εσείς μπορείτε απλά να του διδάξετε να μιλά με ευγένεια σε όλους τους ανθρώπους, να τους χαιρετά δια χειραψίας ή να κάνει «κόλλα πέντε» με αυτούς που νιώθει άνετα και να ξέρετε ότι, όταν επιλέγει να αγκαλιάσει κάποιον, το κάνει γιατί πραγματικά το θέλει και όχι γιατί του το επιβάλλει η μαμά ή ο μπαμπάς.