5 τρόποι να λατρέψει το παιδί σας το διάβασμα

Έχει το παιδί σας πρόβλημα στην ανάγνωση και θεωρεί ότι το διάβασμα είναι κουραστικό και βαρετό; Αυτό το θέμα δε θα έπρεπε να σας ανησυχεί και τόσο, μιας και είναι το κλασικό πρόβλημα που έχουν σχεδόν όλες οι οικογένειες! Σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να κάνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με την ανάγνωση, όμως υπάρχουν 5 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να το κάνετε να το λατρέψει.

Αρχίστε με μικρά βιβλία

Τα μεγάλα χοντρά βιβλία σίγουρα θα τρομοκρατήσουν ένα παιδί όταν είναι σε μικρή ηλικία. Όσο ευχάριστα και αν είναι, δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στον κόπο να ασχοληθούν μαζί του, πέρα από το να κοιτάξουν το εξώφυλλο. Ενώ αντιθέτως, αν είναι ένα πιο μικρό βιβλίο με εικόνες και φυσικά μια ιστορία με χαρούμενο τέλος, τότε σίγουρα θα το βρουν πιο ενδιαφέρον και λιγότερο εκφοβιστικό.

Ακολουθήστε τις επιθυμίες του

Εσεις μπορεί να θέλετε να το βοηθήσετε να διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο, ώστε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο, αλλά και τον τρόπο σκέψης του, όμως οι εκτενείς περιγραφές και οι έλλειψη εικόνων θα το κάνουν να βαρεθεί απίστευτα και να τα παρατήσει από την πρώτη παράγραφο. Άρα αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του δώσετε ένα παραμύθι με τον αγαπημένο του ήρωα ή να φροντίσετε να έχει αρκετό χιούμορ η ιστορία που θα διαβάσει, ώστε να θέλει μόλις τελειώσει να δει κάτι καινούργιο.

Διαβάστε τα βιβλία του

Και όμως όσο βαρετό και αν σας φαίνεται, αν δειτε ότι θέλει να τα παρατήσει, πάρτε το βιβλίο του και συνέχιζε να διαβάζετε, ενώ σας βλέπει. Επειτα από μερικές σελίδες, βρείτε τον τρόπο να προσελκύσετε το παιδί σας, λέγοντάς του για παράδειγμα ότι δε θα πιστέψει αυτό που γίνεται στη συνέχεια. Εννοείται όμως ότι, για να το πείσετε, θα πρέπει να δείξετε ενθουσιασμό και όχι αδιαφορία.

Μην το τιμωρείτε με το διάβασμα

Ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθείτε να τιμωρήσετε το παιδί, βάζοντάς το να διαβάσει. Το διάβασμα θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη συνήθεια και να το απολαμβάνει και όχι να το συνδυάσει με κάτι κακό που έκανε και κάθε φορά, που θα του ζητάτε να διαβάσει θα απορεί για το τι έκανε λάθος και του το επιβάλατε.

Διαλέξτε βιβλία που έχουν γίνει ταινίες

Οι περισσότερες ταινίες (κυρίως οι παιδικές, όπως ο Χάρι Πότερ) πριν κυκλοφορήσουν έχουν βγει και σε βιβλίο, οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε trailer από μία ταινία, η οποία θα του τραβήξει το ενδιαφέρον, πρότεινετέ του να διαβάσει το βιβλίο πριν κυκλοφορήσει η ταινία ώστε να γνωρίζει πριν από όλους το τι θα συμβεί. Και φυσικά αν καταφέρει και το τελειώσει, πρότεινετέ του να μαζέψει τους φίλους του στο σπίτι για να δούνε όλοι μαζί την ταινία!

Πηγή: www.ediva.gr