Ο ρόλος του μπαμπά στη συναισθηματική ισορροπία του παιδιού


Κάθε πατέρας θέλει να κάνει τα πάντα για να είναι πνευματικά και συναισθηματικά ισορροπημένο το παιδί του, χωρίς πολλές φορές να ξέρει τον τρόπο. Τα διάφορα κοινωνικά στερεότυπα εγκλωβίζουν τον πατέρα σε έναν ρόλο πιο απόμακρο και «σκληρό», σε σημείο να μην μπορεί να συνδράμει στο καλό του παιδιού του αν και το θέλει.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να βάλετε τέλος στις νόρμες έτσι, ώστε να σας νιώσει κοντά του το παιδί!

  • Είναι χρήσιμο να ασχολείστε από το ξεκίνημα κιόλας της μέρας με ασχολίες που αφορούν τον πατρικό σας ρόλο και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση. Έτσι, το παιδί θα νιώθει ψυχολογικά κοντά τον πατέρα του και με τα χρόνια θα δημιουργηθεί οικειότητα και σχέση εμπιστοσύνης.
  • Εκτός από το να δίνετε συμβουλές στο παιδί, να ακούτε αυτά που σας λέει και να προσπαθείτε να καταλάβετε πώς νιώθει και τι έχει στο μυαλό του. Μόνο έτσι θα νιώσει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σας!
  • Μην ξεχνάτε να αναγνωρίζετε έμπρακτα και να επαινείτε τον πολύ σημαντικό ρόλο της μητέρας στη γέννηση και ανατροφή του παιδιού. Αυτός ο σεβασμός και η έμπρακτη αναγνώριση στον ιερό θεσμό της μητρότητας και της μητέρας γενικότερα θα περάσει και στο παιδί, το οποίο με τη σειρά του θα το μεταδώσει στα δικά του παιδιά μετά από χρόνια.
  • Η εντύπωση που έχει διαιωνιστεί ότι με το να δείχνετε τρυφερότητα στο γιο σας, θα τον κάνετε αδύναμο χαρακτήρα είναι λανθασμένη. Αντιθέτως, πλήθος ερευνών έχουν δείξει ότι τα αγόρια με προβλήματα επιθετικότητας στην εφηβεία δεν πήραν από τον πατέρα τους όση αγάπη και τρυφερότητα είχαν ανάγκη σε μικρή ηλικία.
  • Κάποια στιγμή το παιδί σας θα φύγει από το σπίτι για να ανεξαρτητοποιηθεί. Αυτό το στάδιο είναι άκρως φυσιολογικό και πρέπει να το αποδεχτείτε, αν και θα σας είναι δύσκολο ψυχολογικά στη διαχείριση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το βοηθήσετε με τις συμβουλές σας στην ομαλή προσαρμογή του στη νέα πραγματικότητα και να το αφήνετε να μοιράζεται μαζί σας σκέψεις και συναισθήματα για τη συγκεκριμένη αλλαγή στη ζωή του. Έτσι, θα νιώθετε σίγουροι για τα βήματά του και θα χτίσετε μια δυνατή φιλία μαζί του.