Πώς να αντιδράσετε αν το παιδί σας πει ότι…



Υπάρχουν κάποια πράγματα που κανένας γονιός δεν θα ήθελε να ακούσει από το παιδί του, επειδή όμως στην ζωή δεν είναι όλα ρόδινα, ας δούμε πώς πρέπει να αντιδράσετε αν το παιδί σας πει κάτι από τα παρακάτω:

«Στο σχολείο τα παιδιά με κοροϊδεύουν». Ακούστε το παιδί σας με ψυχραιμία, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε και διαβεβαιώστε το ότι θα το βοηθήσετε. Μάθετε όλα τα γεγονότα και, αν πραγματι πρόκειται για κάτι σοβαρό, επικοινωνήστε με το σχολείο. Πείτε του ότι έκανε πολύ σωστά που σας μίλησε και προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του.


«Σε νοιάζει η δουλειά σου περισσότερο από μένα». Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι είναι ότι πιο σημαντικό έχετε στη ζωή σας και ζητήστε του να σας δώσει ιδέες σχετικά με το πως θα μπορείτε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί, έστω και δέκα λεπτά την ημέρα. Ακόμα και αυτό το λίγο διάστημα για το παιδί θα κάνει την διαφορά.


«Γιατί εσύ και ο μπαμπάς μαλώνετε συνέχεια;» Αυτά τα λόγια θα πρέπει να σας χτυπήσουν ένα καμπανάκι. Αν το παιδί έχει παρατηρήσει ότι υπάρχει συνεχώς ένταση ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφο σας, τότε μάλλον θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε την συμπεριφορά σας, γιατί φαίνεται πώς το επηρεάζει περισσότερο από όσο νομίζετε. Ταυτόχρονα πείτε στο παιδί πώς παρά τις όποιες διαφορές, οι δυο σας αγαπιέστε πολύ και φυσικά αγαπάτε πολύ κι εκείνο.


«Μακάρι να ήμουν μοναχοπαίδι, μισώ τον αδερφό μου». Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέρφια είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενες και φυσικά κανείς δεν μισεί κανέναν. Ωστόσο πείτε στο παιδί σας ότι καταλαβαίνετε πως κάποιες φορές νιώθει θυμό ή εκνευρισμό. Ταυτόχρονα θυμίστε του όλες τις ωραίες στιγμές που περνά με τον αδερφό του και επιμείνετε πώς θα υπάρχουν και στο μέλλον κι άλλες ωραίες στιγμές.