Πριν από τα πέντε ξεκινούν να... σερφάρουν


Από την ηλικία των πέντε ετών ξεκινούν να σερφάρουν τα παιδιά στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Δείγμα στην έρευνα τών "χάκερς" της ΕΛ.ΑΣ αποτέλεσαν οι 524 μαθητές ηλικίας 10-14 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στο 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Από την έρευνα φάνηκε ότι αγόρια και κορίτσια ξεκινούν να χρησιμοποιούν από πολύ νωρίς στο Διαδίκτυο. Ακόμα και πριν σβήσουν τα πέντε κεράκια στην τούρτα τους σερφάρει το 6,5% των παιδιών, από την ηλικία των 6 ετών μπαίνει το 10,7%, ενώ από εκείνη των 7 το 12,9%. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα περισσότερα παιδιά, το 24,6% ξεκινούν τη διαδικτυακή περιήγησή τους σε ηλικία των οκτώ εκτών.

Σχεδόν το 100% των παιδιών του δημοτικού χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και έχουν λογαριασμό σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Facebook (το 36,7%) και στο Viber (36,7%).

Τα περισσότερα χρησιμοποιούν το ίντερνετ για τη διασκέδαση, για να ακούν μουσική και να παίζουν παιχνίδια, αλλά και για συζητήσεις με τους φίλους. Σε δεύτερη μοίρα έρχεται η χρήση του διαδικτύου για τα μαθήματά τους και για την παρακολούθηση κάποιας ταινίας.

Οι γονείς σε ποσοστό 60% παρακολουθούν τις δραστηριότητες των παιδιών, είτε ελέγχοντας το ιστορικό περιήγησης είτε δίνοντας συμβουλές, όμως το ποσοστό παραμένει χαμηλό, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας των παιδιών. Το 20,3% των γονιών είναι δίπλα τους και επιβλέπουν συνεχώς, το 29,9% παρακολουθούν περιοδικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το 20,6% ελέγχουν το ιστορικό περιήγησης και το προφίλ των παιδιών τους, ωστόσο μόνο ένα 4,2% μπλοκάρει συγκεκριμένες ιστοσελίδες με ειδικό λογισμικό.

Το ευτυχές είναι ότι μόνο το 18% των παιδιών που σερφάρουν στο διαδίκτυο έχουν νιώσει κάποια απειλή ή φόβο. Η πλειονότητα των παιδιών που ένιωσαν άσχημα στο Διαδίκτυο (38,3%) ήταν λόγω κάποιας ψεύτικης φήμης που βγήκε είτε για τους ίδιους, είτε για τους φίλους τους, που δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που παίζει για τα παιδιά η εικόνα τους και η γνώμη των άλλων. Ενα ποσοστό 31,9% των παιδιών ένιωσε άσχημα λόγω ύβρεων ή απειλών και ένα 26,6% με αφορμή πονηρές εικόνες ή λόγια από αγνώστους. Θετικό είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των παιδιών που ένιωσαν κίνδυνο μίλησαν στους γονείς ή τους φίλους τους. Παράλληλα, όμως, υπάρχει κι ένα ποσοστό το οποίο δεν το έκανε, είτε γιατί αισθάνθηκε άσχημα είτε γιατί δεν το θεώρησε σημαντικό.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τονίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και ενημέρωση από γονείς και φορείς.