6 πράγματα, που καμία μαμά δεν πρέπει να κάνει



Είτε είστε εργαζόμενη μητέρα, είτε όχι οι καθημερινές υποχρεώσεις είναι τόσες πολλές και οι ρυθμοί της ζωής τόσο έντονοι, που το άγχος και η πίεση έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή σας. Γι’ αυτό το λόγο ας δούμε τα έξι πιο σημαντικά πράγματα που καμία μαμά δεν θα πρέπει να κάνει… στον εαυτό της και καλό θα είναι, αν τα κάνετε, να σταματήσετε άμεσα:
  • Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Δεν χρειάζεται να είστε απόλυτη ούτε με τα παιδιά, ούτε με τον σύντροφο, ούτε με τους συναδέλφους στη δουλειά. Μην είστε άκαμπτη και αναζητήστε τις ενδιάμεσες αποχρώσεις σε όλα.

  • Μη γενικεύετε αυθαίρετα. Αν μια φορά κάνατε κάτι λάθος είτε με τα παιδιά είτε στη εργασία σας, αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα θα τα κάνετε όλα λάθος. Αποφύγετε τις αυθαίρετες γενικεύσεις και κοιτάξτε το κάθε πράγμα ξεχωριστά.

  • Μην καταστροφολογείτε. Όλες οι μανούλες έχουν αγωνία και άγχος για τα παιδιά τους, αλλά δεν θα πρέπει να ζείτε όλη την ώρα μέσα στην παράνοια. Μην ανησυχείτε συνέχεια ότι το παιδί σας θα αρρωστήσει, θα χτυπήσει ή θα πάθει κάτι κακό και προσπαθήστε να διατηρήσετε την αισιοδοξία σας.

  • Μην βάζετε ταμπέλες. Ούτε στα παιδιά σας, ούτε στον σύντροφο σας και πολύ περισσότερο ούτε στο εαυτό σας. Οι ταμπέλες και οι χαρακτηρισμοί πληγώνουν τους ανθρώπους και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.

  • Μην κάνετε συγκρίσεις. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις άλλες μαμάδες ή τα παιδιά σας με τα άλλα παιδιά. Είναι άδικο και ανώφελο. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και ως τέτοιος θα πρέπει να κρίνεται.

  • Μην τα παίρνετε όλα προσωπικά. Το παιδί σας δεν έκανε αυτή τη ζημιά για να «σας» θυμώσει ή ο προϊστάμενος σας δεν έκανε αυτό το σχόλιο για να «σας» μειώσει. Αν αποδεχτείτε ότι ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από εσάς και ότι όλα δεν συμβαίνουν για να σας δυσκολεύουν τη ζωή, τότε θα μπορέσετε να λειτουργήσετε καλύτερα.