3 μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη



Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα βομβαρδιστείτε με διάφορες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για το καλό το δικό σας και του εμβρύου. Πολλά όμως από αυτά που θα ακούσετε δεν ισχύουν και γι’ αυτό πριν αποφασίσετε να τα ακολουθήσετε, καλό θα είναι να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Ας δούμε τους τρεις πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από την εγκυμοσύνη:

Μύθος #1. Αν είστε χορτοφάγος, δεν θα έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε τις χορτοφαγικές σας συνήθειες επειδή είστε έγκυος. Θα πρέπει όμως να φροντίζετε να καταναλώνετε τροφές που θα σας παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και θα καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σας. Με ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, ακόμα και χωρίς να τρώτε κρέας, η εγκυμοσύνη σας θα εξελιχθεί μια χαρά.

Μύθος #2. Κατά την εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να τρώτε ψάρια γιατί έχουν υδράργυρο. Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το βασιλικό σκουμπρί, ο τόνος κλπ. περιέχουν υδράργυρο και θα πρέπει να τα αποφεύγετε. Στις ελληνικές θάλασσες όμως υπάρχουν πολλά μικρά ψάρια απολύτως ασφαλή, όπως η αθερίνα, η μαρίδα, ο γαύρος, η σαρδέλα, η τσιπούρα, η πέρκα, ο μπακαλιάρος κλπ. τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για εσάς και το έμβρυο .

Μύθος #3. Δεν επιτρέπετε να βάψετε τα μαλλιά σας, όσο είστε έγκυος. Φυσικά και μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας, αλλά καλό θα είναι να μην το κάνετε κατά το πρώτο τρίμηνο. Επίσης, αν θέλετε να νιώθετε περισσότερη σιγουριά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικές βαφές. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει λόγος να είστε εννέα μήνες με τη ρίζα άβαφη.