Μπορώ να πάρω φάρμακα, ενώ θηλάζω;


Διανύουμε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα από πλευράς ιώσεων, οι οποίες δεν κάνουν εξαιρέσεις, με συνέπεια όλοι, ακόμα και οι θηλάζουσες μανούλες, να έχουν πιθανότητες να νοσήσουν. Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα που απασχολεί κάθε μαμά που θηλάζει, είναι αν επιτρέπεται να ακολουθήσει μια φαρμακευτική αγωγή.

Η πρακτική που συνήθιζαν για χρόνια να ακολουθούν οι μαμάδες όταν έπρεπε να πάρουν φάρμακα, ήταν να διακόπτουν τον θηλασμό. Πολλές φορές μάλιστα ήταν και οι ίδιοι οι γιατροί που τις οδηγούσαν σε αυτήν την απόφαση. Ωστόσο σήμερα αυτή η πρακτική δε θεωρείται σωστή και πλέον οι μανούλες δεν χρειάζεται ούτε να υποφέρουν οι ίδιες μένοντας χωρίς θεραπεία, αλλά ούτε και να διακόπτουν πρόωρα τον θηλασμό, στερώντας από το μωράκι τους τα πολύτιμα οφέλη του.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μια θηλάζουσα μαμά μπορεί να αρχίσει άκριτα να παίρνει φάρμακα από μόνη της. Αντίθετα πρέπει το συντομότερο να απευθυνθεί στον γιατρό της, ο οποίος με τη σειρά του θα την κατευθύνει σωστά. Πιο συγκεκριμένα ο γιατρός:
  • Μπορεί να επιλέξει φάρμακα που είναι συμβατά με τον θηλασμό, αφού πλέον πολλά φάρμακα θεωρούνται ασφαλή.
  • Έχει τη δυνατότητα να της αλλάξει την θεραπεία, βρίσκοντας το αντίστοιχο φάρμακο που επιτρέπεται.
  • Μπορεί να της χορηγήσει φάρμακα που δίνονται και σε μωρά με ασφάλεια.
  • Αν είναι δυνατόν να της δώσει φάρμακα που δίνονται τοπικά, π.χ εισπνοές ή τοπική αλοιφή, που δεν περνούν στο παιδί με το μητρικό γάλα.
  • Πρέπει να της δώσει σωστές οδηγίες για την ώρα που θα παίρνει τα φάρμακα και για τη δοσολογία.

Σχεδόν για όλα τα φάρμακα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ασφαλείς και συμβατές με το θηλασμό, αρκεί οι γιατροί να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και να μην καταφύγουν στην εύκολη λύση της διακοπής του θηλασμού.