Από την κούνια στο.. κρεβάτι του!

Άραγε πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να εγκαταλείψει την κούνια του; Στην ηλικία των 2-3 ετών, ένα παιδί είναι σε θέση να αφήσει το πρώτο του κρεβατάκι και να πάει σε πιο μεγάλο, συνήθως με ευκολία. Αν όμως, είναι πολύ ανεπτυγμένο, οπότε και πολύ ψηλό, μάλλον η αλλαγή αυτή θα πρέπει να γίνει νωρίτερα, αφού είναι πολύ εύκολο να πηδήξει τα κάγκελα της κούνιας για να βγει από αυτή και, αναπόφευκτα, να χτυπήσει.

Τα περισσότερα παιδιά, αγαπούν την ιδέα να πάνε σε μεγαλύτερο κρεβάτι, το οποίο δεν έχει… κάγκελα! Βέβαια, τα πρώτα βράδια μπορεί να υπάρξει ένα μικρό πρόβλημα, αφού τα κάγκελα - που δεν θέλουν κατά τη διάρκεια του ύπνου - τους προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας και προφύλαξης. Όμως γρήγορα συνηθίζουν στις νέες συνθήκες. Άλλωστε είναι κάτι σαν το νέο τους παιχνίδι!

Σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία για αυτή την αλλαγή, υπάρχουν μερικά τρικ που μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σωστός προγραμματισμός
Σε μια περίοδο που το παιδί έχει αντιμετωπίσει και άλλες αλλαγές στη ζωή του (π.χ. νέο αδελφάκι, καινούργιο σχολείο, εκπαίδευση για να πηγαίνει τουαλέτα), καλό είναι να αποφεύγεται ακόμα μία. Το κάθε πράγμα μόνο του. Όχι όλα μαζί!

Ενημέρωση
Υπάρχουν παιδικά βιβλία, που μπορούν να προετοιμάσουν το παιδί για τη μετάβαση αυτή, με επαγγελματικό, αλλά συνάμα γλυκό τρόπο. Η συχνή ανάγνωσή τους βοηθά σημαντικά.

Συμμετοχή 
Υστερα από τον πρώτο έλεγχο, που θα κάνουν οι γονείς στην αγορά, για να δουν ποια κρεβατάκια είναι αυτά, που ταιριάζουν στην τσέπη και στο παιδί τους, καλό είναι να το πάρουν μαζί, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα (θεωρητικά) να επιλέξει αυτό που του αρέσει περισσότερο (ανάμεσα σε αυτά που έχουν πρώτα επιλέξει οι γονείς του). Όταν πλέον το κρεβάτι μπει στο δωμάτιο, κατά τη διαδικασία της διακόσμησης, το  παιδί πρέπει να έχει ενεργό ρόλο, για να νιώσει ότι πλέον το δωμάτιο αυτό είναι ο χώρος, που του ανήκει, και διαμορφώνει εκείνο, οπότε να αισθάνεται άνετα μέσα σε αυτό.

Χρόνος
Εάν ένα παιδί είναι ενθουσιασμένο με την αλλαγή, που πρόκειται να λάβει χώρα στη ζωή του, η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι, μπορεί να γίνει άμεσα. Εάν, όμως, υπάρχουν δισταγμοί, μια μικρή καθυστέρηση δε βλάπτει. Ίσως, χρειάζεται χρόνο για να εξοικειωθεί με την ιδέα. Ένας μεσημεριανός υπνάκος στο νέο κρεβάτι δεν είναι κακή ιδέα, καθώς και τα παιχνίδια δίπλα ή επάνω σε αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ασφάλεια
Το σημαντικότερο όλων είναι, το νέο κρεβατάκι του παιδιού να είναι ασφαλές. Επειδή πλέον δεν θα υπάρχουν τα κάγκελα που μπορούσαν να το προστατέψουν από τυχόν τούμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι απαραίτητο να τοποθετούνται το βράδυ (τουλάχιστον στην αρχή) μαλακά μαξιλάρια στο πάτωμα γύρω από το κρεβάτι, ακόμα και στην πλευρά εκείνη που ακουμπά επάνω στον τοίχο. Είναι πολύ πιθανό το παιδί να κάνει ανήσυχο ύπνο, με συνεπεια να πάει πολύ άκρη στο κρεβάτι του και να πέσει κάτω ή να χτυπήσει με δύναμη στον τοίχο. Χρειάζεται απλά ένα διάστημα προσαρμογής.

Νυχτερινή επίσκεψη
Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο το παιδί να εκμεταλλευτεί την ελευθερία που του δίνει το νέο του κρεβάτι και να το σκάει συνέχεια από αυτό! Τη μια θα λέει ότι θέλει νερό, την άλλη να φάει, μετά να πει "καληνύχτα" στους γονείς του κ.ο.κ. Η μόνη μέθοδος για να σταματήσει αυτό, είναι να ξαναπηγαίνει πίσω, χωρίς φωνές και απειλές, αλλά με ηρεμία και υπομονή.