Τρεις μύθοι για τον ύπνο των μωρώνΈνα από τα πιο σοβαρά θέματα που απασχολεί τους νέους γονείς είναι ο ύπνος του μωρού τους και κυρίως πότε αυτό θα καταφέρει να κοιμηθεί μια ολόκληρη νύχτα συνεχόμενα και χωρίς ξυπνήματα. Γύρω από αυτό το θέμα υπάρχουν πολλές απόψεις και ακόμα περισσότεροι μύθοι, που αγχώνουν τους ήδη αγχωμένους και κουρασμένους από την αϋπνία γονείς.

Ας δούμε τους τρεις πιο σημαντικούς από αυτούς:
  • Όλα τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν συνεχόμενα την νύχτα γύρω στους 4 μήνες. Υπάρχουν μωρά που κοιμούνται 7-8 ώρες συνεχόμενα ακόμα και πριν τους 4 μήνες, αλλά στην πραγματικότητα αυτά αποτελούν την εξαίρεση στον γενικό κανόνα. Τα περισσότερα μωράκια μέχρι τον 7-8 μήνα ξυπνούν για ένα νυχτερινό τάισμα, συνεπώς μην αγχώνεστε.
  • Τα μωράκια που θηλάζουν δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν συνεχόμενα τη νύχτα. Ο μύθος αυτός στην ουσία υποστηρίζει ότι τα μωρά δεν χορταίνουν με το μητρικό γάλα και γι’ αυτό ξυπνούν, δημιουργώντας στις θηλάζουσες μητέρες αμφιβολίες και ενοχές. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού και τα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη, επίσης ξυπνούν την νύχτα.
  • Αν κρατήσετε το μωρό ξύπνιο κατά την διάρκεια της ημέρας, θα κοιμηθεί συνεχόμενα τη νύχτα. Αυτή η συμβουλή, αν και φαίνεται λογική, στην πραγματικότητα δεν είναι. Τα μωρά που δεν κοιμούνται την ημέρα όσο πρέπει, γίνονται ευερέθιστα, γκρινιάζουν και από την υπερδιέγερση δεν μπορούν να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν. Αντίθετα τα μωρά που κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκουράζονται όσο πρέπει, κοιμούνται πιο εύκολα και για περισσότερες ώρες το βράδυ.