Πώς θα το βοηθήσετε να πάρει βάρος



Το βάρος των παιδιών ποικίλει και για αυτό υπάρχει παγκοσμίως μία κλίμακα με το φυσιολογικό βάρος, ανάλογα με την ηλικία του. Η συγκεκριμένη κλίμακα, μάλιστα, υπάρχει στα βιβλιάρια υγείας των παιδιών και μπορείτε και μόνοι σας να τσεκάρετε, εάν το παιδί σας είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.

Στην περίπτωση που ο παιδίατρός σας το χαρακτηρίσει λιποβαρές, υπάρχουν κάποια απλά «κόλπα» για να το βοηθήσετε να κερδίσει βάρος.

• Παντού ένα γεμάτο πιάτο

Εάν το παιδί σας τρώει πολύ λίγο κατά τη διάρκεια του γεύματος, μπορείτε να έχετε ένα πιάτο με φαγητό ή υγιεινό σνακ ακόμα και την ώρα του παιχνιδιού. Εάν το έχει μπροστά του και το βλέπει, σίγουρα θα αρπάξει λίγες μπουκιές μέσα στην ημέρα. Να θυμάστε να έχετε το πιάτο σε ένα σημείο, που να μπορεί να το πιάσει μόνο του. Κρακιεράκια, κομμάτια τυρί, φρούτα και λαχανικά, μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για κάποια ώρα, αλλά θα πρέπει να κάνετε εναλλαγές, ώστε το παιδί σας να μην βαρεθεί με τα ίδια και τα ίδια.

• Επιλέξτε «πλούσιες» τροφές

Τροφές με αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά βοηθούν το παιδί σας, ακόμα κι αν δεν τρώει πολύ φαγητό μέσα στην ημέρα. Να αποφεύγετε, όμως, τροφές με πολλές θερμίδες αλλά χωρίς καθόλου θρεπτική αξία, όπως για παράδειγμα οι λουκουμάδες. Αντίθετα, επιλέξτε τυρί, αβοκάντο, αβγά, γιαούρτι και ζυμαρικά, ενώ μία καλή λύση είναι το φυστικοβούτηρο.

• Περιορίστε τα υγρά

Ένα παιδί, που πίνει πολύ νερό, στο τέλος αισθάνεται το στομάχι του γεμάτο και δεν τρώει όλο το φαγητό του. Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερες θρεπτικές θερμίδες για το παιδί σας. Καλό είναι, λοιπόν, να ελαττώσετε τις ποσότητες γάλακτος και χυμό μέσα στην ημέρα. Μην του δίνετε ένα γεμάτο μπουκάλι νερό, να το έχει μαζί του όλη την ημέρα, αλλά να επιλέγετε εσείς την ποσότητα και την περιοδικότητα.

• «Τρυπώστε» θερμίδες

Δοκιμάστε να κάνετε… τούρμπο το φαγητό του, προσθέτοντας κάποια αγνά υλικά, αλλά πλούσια σε θερμιδική αξία, όπως στον πουρέ πατάτας πλήρες γάλα ή τυρί μέσα στη σούπα του.

• Ιατρική βοήθεια

Όλα αυτά, βέβαια, μόνο εάν το ζητήσει ο γιατρός και όχι εάν εσείς νομίζετε ότι το παιδί είναι περισσότερο αδύνατο απ’ό,τι πρέπει. Ο παιδίατρος θα σας πει τι επιπλέον μπορείτε να κάνετε και, εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο σκεύασμα.