Τι σημαίνει «σέβομαι το παιδί μου»;



Πολλές φορές βλέπουμε τους γονείς να απαιτούν τον σεβασμό των παιδιών τους, μόνο και μόνο επειδή είναι «μεγαλύτεροι» ή επειδή είναι «ο μπαμπάς και η μαμά». Ωστόσο το γεγονός ότι τα παιδιά είναι μικρά και ανώριμα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι και οι γονείς δεν θα πρέπει να τα σέβονται εξίσου.

Για να λειτουργήσει ο σεβασμός σε μια οικογένεια θα πρέπει να είναι αμοιβαίος και αυτό θα γίνει μόνο όταν οι γονείς κατανοήσουν ότι ειδικά σε αυτές τις μικρές ηλικίες τα παιδιά κάνουν ότι βλέπουν. Αν τους φέρεστε με σεβασμό, θα σας φέρονται με σεβασμό, αν δεν τα υπολογίζετε και τα αντιμετωπίζετε ως υποδεεστέρα , θα κάνουν και εκείνα το ίδιο.

Τι σημαίνει, όμως, δείχνω σεβασμό στο παιδί μου;
  • Σέβομαι τα συναισθήματα του. Όσο αστείο και αν σας φαίνεται, όταν κλαίει το μικρό σας επειδή δεν μπορεί να φτιάξει ένα πάζλ, για εκείνο η απογοήτευση και ο θυμός που νιώθει είναι πολύ αληθινά και πολύ έντονα. Βοηθάμε το παιδί να κατανοήσει τα συναισθήματα του, συζητάμε για αυτά και του μαθαίνουμε πώς να τα διαχειρίζεται σωστά.
  • Σέβομαι την γνώμη του. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με όλα όσα λέει, αφού ακόμα είναι παιδί και δεν γνωρίζει τι είναι σωστό ή όχι. Του προσφέρουμε όμως επιλογές, το κατευθύνουμε ώστε να πάρει τις σωστές αποφάσεις και το ακούμε με προσοχή, όταν έχει κάτι να μας πει.
  • Σέβομαι την ψυχή και το σώμα του. Σταματάμε αμέσως συμπεριφορές όπως ειρωνείες, αρνητικούς χαρακτηρισμούς, φωνές, ξύλο και γενικά οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει κακό στην ψυχούλα του. Του μαθαίνουμε ότι το σώμα του τού ανήκει και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το αγγίξει σε σημεία του σώματος του που δεν πρέπει.