Το 93% των γονιών τοποθετούν λάθος το βρεφικό κάθισμαΜονάχα ένα 7% των νέων γονιών φεύγουν από το μαιευτήριο με σωστά τοποθετημένο το βρεφικό κάθισμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έρχεται να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι για την ασφάλεια του βρέφους η σωστή τοποθέτηση του καθίσματός του στο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, το 93% των γονέων κάνει τουλάχιστον ένα σημαντικό λάθος κατά την τοποθέτηση του καθίσματος στο αυτοκίνητο από την πρώτη κιόλας στιγμή, από την ώρα δηλαδή, που θα παραλάβουν το νεογέννητο από το μαιευτήριο για να το μεταφέρουν στο σπίτι. Και αν σας φαίνεται υπερβολή, να θυμάστε ότι ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις ένα τροχαίο ατύχημα.

Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε, επειδή πολλοί γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραλάβει τραυματισμένα νεογέννητα από τροχαία ατυχήματα, όχι γιατί η σύγκρουση ήταν σφοδρή, αλλά περισσότερο επειδή το βρεφικό κάθισμα δεν είχε μπει σωστά, με αποτέλεσμα ακόμα και ένα απότομο φρενάρισμα να προκαλεί τραυματισμό.

Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 267 βρέφη και οι γονείς τους, από τον Νοέμβριο μέχρι τον περασμένο Μάιο. Ένας ειδικός πραγματογνώμονας παρακολούθησε πώς ήταν τοποθετημένα τα βρεφικά καθίσματα στα αυτοκίνητα. Αφού κατέγραψε τα λάθη των γονέων ο ειδικός τους βοήθησε να επανατοποθετήσουν, σωστά αυτή τη φορά, τα καθίσματα.

Το 68 τοις εκατό των γονέων δεν είχε σφίξει όσο έπρεπε τους ιμάντες πρόσδεσης, το 33 τοις εκατό είχε σε λάθος ύψος τις ρυθμιζόμενες ζώνες ασφαλείας του καθίσματος, ενώ για το 79 τοις εκατό των περιπτώσεων είχε γίνει λάθος και στη θέση του μωρού και στη θέση του καθίσματος.


Μην ξεχνάτε λοιπόν:


• να τοποθετήσετε το κάθισμα, ώστε το βρέφος να κοιτάζει προς τα πίσω
• να σφίξετε τους ιμάντες πρόσδεσης τόσο όσο να γίνει το κάθισμα ένα σώμα με το κάθισμα του αυτοκινήτου
• να ρυθμίσετε σωστά τις ζώνες ασφαλείας, ανάλογα με το μέγεθος του βρέφους
• να είστε σίγουροι ότι τοποθετείτε το κάθισμα με τη σωστή γωνία
• να μην χρησιμοποιείτε και τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου και τα κλιπ πρόσδεσης (εάν αυτά υπάρχουν).

Αν και πάλι νομίζετε ότι δεν έχετε τοποθετήσει σωστά το κάθισμα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή ρωτήστε κάποιον συγγενή και φίλο, που ήδη έχει παιδιά και γνωρίζει πώς να το τοποθετεί σωστά.