Πώς να μεγαλώσετε ένα «καλό παιδί»


Το καλό παιδί δεν είναι απλά ένα ευφημισμός που χρησιμοποιούν οι γονείς, αλλά στην πραγματικότητα μια στάση ζωής. Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα ουσιαστικά καλό και ευγενικό παιδί, δεν έχετε παρά να σκεφτείτε τα παρακάτω:

  • Δημιουργήστε τον δικό σας κώδικα αξιών. Είναι δική σας ευθύνη να εξηγήσετε στο παιδί τι είναι καλό, τι κακό, τι δίκαιο τι άδικο και γενικά πώς επιτρέπεται να συμπεριφέρεται και πως όχι. Από το πολύ απλό «δεν χτυπάμε τα άλλα παιδάκια» μέχρι το « δεν κοροϊδεύουμε κανένα, επειδή είναι διαφορετικός από εμάς», είναι αξίες που εσείς πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει την διαφορά του καλού από το κακό. Πολλές φορές, όταν τα παιδιά παραφέρονται, οι μεγάλοι συνηθίζουν να γελούν και να θεωρούν την συμπεριφορά τους χαριτωμένη, περνώντας τους έτσι λάθος μήνυμα. Ένα παιδί που χτυπά τη μαμά του και εκείνη δεν αντιδρά, αλλά γελά και το θεωρεί αστείο, δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό.
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας, όταν φέρεται σωστά. Ενισχύστε την θετική συμπεριφορά του παιδιού σας επιβραβεύοντας την. Όταν βλέπετε το παιδί σας να κάνει κάτι καλό, μην αφήνετε την πράξη του ασχολίαστη. Μια θετική κουβέντα, μια αγκαλιά ή ένα φιλί είναι η καλύτερη επιβράβευση.
  • Μάθετε το παιδί να ζητά συγνώμη. Όταν το παιδί παραφέρεται δεν αρκεί απλά να το τιμωρείτε. Θα πρέπει το ίδιο έμπρακτα να δείχνει ότι κατάλαβε το λάθος του. Υπάρχουν φορές που μια συγνώμη είναι αρκετή και φορές που θα πρέπει να κάνει μια καλή πράξη για να επανορθώσει.
  • Γίνετε οι ίδιοι το σωστό πρότυπο. Αν το παιδί βλέπει εσάς να συμπεριφέρεστε ευγενικά και δίκαια, θα μιμηθεί την συμπεριφορά σας. Όσες φορές και αν του μιλήσετε, όσα κηρύγματα και αν του κάνετε, να θυμάστε πώς είναι οι πράξεις σας εκείνες που θα το επηρεάσουν περισσότερο από όλα.