Μάθετέ τα από μωρά να τρώνε σωστάΟι προσπάθειες για τη βελτίωση της διατροφής των παιδιών θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν καν εκείνα μάθουν να περπατούν, αποδεικνύεται από μια σειρά διατροφικών μελετών, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι ένα παιδί επιμένει πολύ περισσότερο από ό, τι έχει εκτιμηθεί στο μοτίβο σίτισης, που έμαθε από βρέφος ακόμα και μέσα από τη μήτρα, τότε αντιλαμβάνεται ότι η διατροφή τον πρώτο χρόνο ζωής είναι πολύ σημαντική.

Ο Δρ Elsie M. Taveras, επικεφαλής του τμήματος της γενικής παιδιατρικής στο MassGeneral Νοσοκομείο Παίδων στη Βοστώνη, υποστηρίζει ότι οι πρώτες μας διατροφικές συνήθειες για τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα σακχαρούχα ποτά τελικά διαιωνίζονται.

"Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι από την άποψη της ποιότητας της διατροφής, η μήτρα μπορεί να δώσει τις βάσεις" πρόσθεσε.

Το πακέτο των 11 μελετών δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics και χρηματοδοτήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και το Food and Drug Administration των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις δίαιτες περίπου 1.500 εξάχρονων, συγκρίνοντας τις διατροφικές τους συνήθειες με εκείνες, που παρατηρήθηκαν σε μια μελέτη που τους ακολούθησαν μέχρι την ηλικία του πρώτου έτους.


Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι γευστικές προτιμήσεις αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές ότι η διατροφή ενός βρέφους ουσιαστικά καθορίζει τι προτιμά να καταναλώνει ως παιδί χρόνια αργότερα.

Όπως αποδεικνύεται, «όταν τα βρέφη είχαν σπάνια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είχαν επίσης σπάνια κατανάλωση στα έξι", δήλωσε ο Κέλι Σκάνλον, ο επικεφαλής συντάκτης σε μερικές από τις νέες μελέτες.

Ο Δρ Scanlon και οι συνεργάτες του πρότειναν ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά να καλλιεργείται το ενδιαφέρον στα φρούτα και τα λαχανικά από την ηλικία μεταξύ 10 και 12 μηνών.

Για την ανάλυσή τους έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα, όπως η φυλή, το οικογενειακό εισόδημα και το θηλασμό.

Σε μια μελέτη του 2007 από το Δρ Forestell, τα βρέφη έκαναν τρομακτικές γκριμάτσες την πρώτη φορά, που τους δόθηκαν πράσινα φασόλια, αλλά σύντομα άνοιξαν πρόθυμα τα στόματά τους για να δοκιμάσουν μια άλλη κουταλιά, αν οι γονείς επέμεναν.

Μια άλλη μελέτη στη νέα σειρά διαπίστωσε ότι τα μωρά, που καταναλώνουν οποιοδήποτε ποσότητα από τα ζαχαρούχα ποτά ήταν δύο φορές πιο πιθανό να τα πίνουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα σε ηλικία 6 ετών.

Δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει ο θηλασμός για τη μετέπειτα διατροφή ενός παιδιού. Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας αντικατοπτρίζονται στη γεύση του μητρικού γάλακτος της, παρέχοντας ένα μεταβατικό στάδιο που διευκολύνει τη μετάβαση του μωρού της για τα τρόφιμα που έτρωγαν τακτικά, όσο θήλαζε.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γονείς πρέπει να επιμένουν να προσφέρουν στα παιδιά τους νέες γεύσεις, κυρίως από φρούτα και λαχανικά, ακόμα κι αν τα παιδιά αρχικά αρνούνται να τα φάνε, γιατί έτσι θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες αργότερα.