Αποφύγετε λάθη σχετικά με τον ύπνο του παιδιούΟ ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, που απασχολούν τους νέους γονείς, καθώς τα παιδιά που κοιμούνται εύκολα στην κούνια τους, χωρίς να ξυπνούν το βράδυ και χωρίς να κάνουν καταδρομικές επισκέψεις στο κρεβάτι της μαμάς,  σπανίζουν.

Ωστόσο πολύ συχνά οι γονείς, άθελα τους, κάνουν σημαντικά λάθη που επιδεινώνουν την κατάσταση:
  • Δεν ακολουθούν μια ρουτίνα ύπνου. Η ρουτίνα ύπνου είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να πηγαίνουν και να μένουν τα παιδιά στο κρεβάτι τους. Όσο πιο γρήγορα φτιάξετε το καθημερινό σας πρόγραμμα ύπνου, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να κοιμηθείτε κι εσείς και το παιδί σας.
  • Κρατούν έως αργά το παιδί ξύπνιο, με την ελπίδα ότι θα αποκοιμηθεί κουρασμένο. Όσο περισσότερο μένει ένα παιδί ξύπνιο, τόσο πιο δύσκολο είναι να κοιμηθεί μετά ήρεμα. Αντίθετα βρίσκεται σε υπερδιέγερση και γίνεται γκρινιάρικο και νευρικό!
  • Δεν παρατηρούν τα σημάδια του παιδιού. Όταν έναν παιδί νυστάζει, στέλνει τα δικά του σημάδια ότι είναι ώρα για ύπνο. Αν δείτε το μικρό σας να χάνει το ενδιαφέρον του για παιχνίδι, να τρίβει τα μάτια του, ή να χασμουριέται δεν πρέπει να το αγνοήσετε.
  • Παίρνουν βιαστικές αποφάσεις. Σίγουρα όταν το παιδί έρχεται στο κρεβάτι στις 3 την νύχτα, η κούραση και η ανάγκη για λίγο ύπνο δεν επιτρέπουν σε πολλούς γονείς να πάρουν την σωστή απόφαση και να το γυρίσουν στο κρεβάτι του. Κάπως έτσι το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι μπορεί κάθε βράδυ να έρχεται στο κρεβάτι.
  • Οι δυο γονείς διαφωνούν μεταξύ τους. Όπως σε όλα τα θέματα που αφορούν στο παιδί, έτσι και με τον ύπνο, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενωμένοι. Αν ο ένας από τους δυο δεν παίρνει στα σοβαρά την ρουτίνα, τότε δεν κάνει καλό στο παιδί.
  • Παραιτούνται εύκολα. Οι καλές συνήθειες ύπνου θέλουν υπομονή, επιμονή και σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως αν δεν τα παρατήσετε, έχετε μπροστά σας ατέλειωτες νύχτες ήρεμου και ξεκούραστου ύπνου για εσάς και το παιδί σας.