Τρία λιγότερo γνωστά οφέλη του θηλασμού


Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στον μητρικό θηλασμό και τα οφέλη που προσφέρει στο παιδί και την μητέρα. Το μητρικό γάλα είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει μια μανούλα στο παιδί της και η σημασία του στην ανάπτυξη του βρεφους έχει μελετηθεί πολύ. Υπάρχουν όμως και τρία πλεονεκτήματα του θηλασμού, που δεν είναι ευρέως γνωστά:
  • Τα μωρά που θηλάζουν έχουν καλύτερο δέρμα. Οι έμπειροι παιδίατροι μπορούν να καταλάβουν απλά και μόνο αγγίζοντας το δερματάκι ενός μωρού, αν αυτό θηλάζει ή αν τρέφεται με γάλα σε σκόνη. Το δέρμα των μωρών που θηλάζουν είναι πιο λείο και απαλό σε αντίθεση με το δέρμα των μωρών που δεν θηλάζουν, το οποίο είναι πιο ξηρό και πιο ευάλωτο σε ερεθισμούς, όπως κοκκινίλες, αλλεργικό έκζεμα κλπ.
  • Τα μωρά που θηλάζουν έχουν καλύτερη όραση. Σύμφωνα με έρευνες τα λίπη που περιέχονται στο μητρικό γάλα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της όρασης. Τα θηλάζοντα βρέφη έχουν πιο αναπτυγμένη οπτική οξύτητα σε σχέση με τα παιδιά που τρέφονται με ξένο γάλα.
  • Τα μωρά που θηλάζουν έχουν καλύτερες κενώσεις. Τα βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα έχουν μαλακές, σχεδόν υδαρείς κενώσεις και κάνουν κακά πολλές φορές την ημέρα. Αντίθετα αυτά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη έχουν σφιχτά κόπρανα και υποφέρουν πιο συχνά από κολικούς και δυσκοιλιότητα.