Απολαύστε την Ημέρα σας: Τη μητρότητα και τα παιδιά σας!

Θυμάμαι τη γιορτή της Μητέρας από τότε που ήμουν παιδί. Την περίμενα με μεγάλη χαρά και ετοίμαζα καρτούλες και δωράκια για τη μανούλα μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να φτιάχνω μαζί με την αδελφή μου χρωματιστές κάρτες σε σχήμα καρδούλας και να γράφω μέσα γλυκές ευχές γεμάτες αγάπη για τη μαμά μου, με τα ασχημάτιστα ακόμα και λίγο ασχημούτσικα γραμματάκια μου. Και πάντα βέβαια παίρναμε την πιο μεγάλη αγκαλιά και ένα μεγάλο φιλί από τη μανούλα μας.

Και να που πέρασαν τα χρόνια και έγινα και εγώ μανούλα και γιορτάζω τη γιορτή της Μητέρας. Η πρώτη μου γιορτή ήταν όταν ακόμα ήμουν έγκυος στον 5ο μήνα, όπου ο σύντροφός μου μου έφερε λουλούδια και μου ευχήθηκε χρόνια πολλά αφού ήμουν μια wanna be μανούλα. Πρωτόγνωρη αίσθηση. Και τις επόμενες χρονιές ωστόσο φρόντιζε να μου φέρνει δωράκια και λουλούδια, εκ μερους του και εκ μέρους του Νικόλα μου. Θυμάμαι τότε που ο μικρός μου Νικόλας ήταν περίπου 4μιση ετών, ζωγράφισε μια υπέροχη ζωγραφιά για μένα, μου έφτιαξε καρτούλα, έγραψε με τη βοήθεια του μπαμπά πάντα μια γλυκιά ευχή και μου είπε "Χρόνια πολλά μανούλα, σ'αγαπώ!".... και να τα δάκρυα ποτάμι εγώ! Τότε συνειδητοποίησα ότι έχω ένα μεγάλο παιδί πια και ότι είμαι μια μαμά με τα όλα της! 

Όταν ο Νικόλας μεγάλωσε κατά ένα χρόνο, οι ευχές και τα δώρα έγιναν λίγο πιο συνειδητά από μέρους του. Τον θυμάμαι να επιστρέφει από το σχολείο γεμάτος χαρά και ενθουσιασμό. Άνοιξε την τσαντούλα του και μου είπε "Μαμά, σου έχω μια έκπληξη...κλείσε τα μάτια σου!" Τα έκλεισα και εγώ και όταν μου είπε να τ'ανοίξω, κρατούσε στα χέρια του μια τσαντούλα με δωράκια."Τα-τααααα...έκπληξη!" μου είπε. Είχε φτιάξει στο σχολείο ένα κρεμαστό από πηλό για το λαιμό, για το οποίο ο Νικόλας μου ήταν πολύ περήφανος γιατί έφτιαξε κάτι για τη μανούλα του. Εκεί να δείτε δάκρυα εγώ... 

Συνοδευόταν μάλιστα από ένα γράμμα με τίτλο "Για τη μητέρα μου" που βασίζεται στην ατομική ψυχολογία του Άντλερ και που ουσιαστικά ένα παιδί δίνει 17 πολύτιμες συμβουλές στη μητέρα του:

1. Μη φοβάσαι να είσαι σταθερή μαζί μου. Αυτό θα με κάνει να νιώθω περισσότερη σιγουριά.

2. Μη με παραχαϊδεύεις. Ξέρω πολύ καλά πως δεν πρέπει να μου δίνεις ό,τι σου ζητώ. Σε δοκιμάζω μονάχα για να δω.

3. Μη με κάνεις να νιώθω μικρότερος από ό,τι είμαι. Αυτό με κάνει να παριστάνω καμιά φορά το σπουδαίο.

4. Μη μου κάνεις παρατηρήσεις μπροστά στον κόσμο, αν μπορείς. Θα προσέξω περισσότερο αυτό που θα μου πεις, αν μου μιλήσεις ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε οι δυο μας.

5. Μη μου δημιουργείς το συναίσθημα πως τα λάθη είναι αμαρτήματα. Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω.

6. Μη με προστατεύεις από τις συνέπειες των πράξεών μου. Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω.

7. Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου. Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα ίσα για να κερδίσω την προσοχή που ζητούσα.

8. Μη μου κάνεις συνεχώς παρατηρήσεις. Γιατί τότε θα χρειαστεί να προστατεύσω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό.

9. Μη μου δίνεις επιπόλαιες υποσχέσεις. Νιώθω πολύ περιφρονημένος όταν δεν τις κρατάς.

10. Μην υποτιμάς την τιμιότητά μου. Συχνά οι υποψίες σου με σπρώχνουν στην ψευτιά.

11. Μην πέφτεις σε αντιφάσεις. Με μπερδεύεις έτσι αφάνταστα και με κάνεις να χάνω την πίστη μου σε σένα.

12. Μη με αγνοείς όταν σου κάνω ερωτήσεις, γιατί θα αρχίσω να παίρνω τις πληροφορίες μου από άλλες πηγές.

13. Μην προσπαθείς να με κάνεις να πιστέψω πως είσαι τέλεια ή αλάνθαστη. Είναι μία δυσάρεστη έκπληξη για μένα, όταν ανακαλύπτω πως δεν είσαι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

14. Μη διανοηθείς ποτέ πως θα πέσει η υπόληψή σου, αν μου ζητήσεις συγγνώμη. Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σου μου δημιουργεί πολύ θερμά αισθήματα απέναντί σου.

15. Μην ξεχνάς πως μ’ αρέσει να πειραματίζομαι. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω. Σε παρακαλώ, παραδέξου το.

16. Μην ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σου είναι δύσκολο να κρατήσεις το ίδιο βήμα με μένα αλλά προσπάθησε σε παρακαλώ.

17. Μην ξεχνάς πως δε θα μπορέσω να αναπτυχθώ χωρίς πολλή κατανόηση και αγάπη. Αυτό όμως δε χρειάζεται να το πω, έτσι δεν είναι;


Πάντα επίκαιρο και πάντα χρήσιμο. Πρόκειται για έναν οδηγό για κάθε μανούλα, αλλά και για κάθε γονέα γενικότερα!

Χρόνια πολλά μανούλες όλου του κόσμου!

Απολαύστε την ημέρα σας...απολαύστε τη μητρότητα και τα παιδιά σας!

Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!
Μαρία Φραγκάκη