Πότε θα περπατήσει και θα μιλήσει το μωρό μου;


Όλες οι νέες μανούλες περιμένουν με ανυπομονησία να ακούσουν τις πρώτες λεξούλες από τα χείλη του μωρού τους ή να το δουν να κάνει τα πρώτα του βήματα. Και φυσικά πολύ συχνά αυτή η ανυπομονησία μετατρέπεται σε αγωνία και άγχος ότι κάτι δεν πάει καλά, αν το μωρό φαίνεται να «καθυστέρει». Υπάρχει, όμως, στ’ αλήθεια λόγος ανησυχίας;

Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και εφόσον αυτός βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια, δεν θα πρέπει να αγχώνεστε. Υπάρχουν παιδάκια που περπατούν από 10-11 μηνών και παιδάκια που τα καταφέρνουν στον 14-15 μήνα. Αντίστοιχα πολλά παιδάκια φτάνοντας στα πρώτα τους γενέθλια έχουν καταφέρει να αρθρώσουν τις πρώτες τους λεξούλες, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται λίγο χρόνο ακόμα.

Καλό θα είναι να μην αγχώνεστε πολύ και να μην πιέζετε το μωράκι σας, γιατί κάτι τέτοιο δημιουργεί άγχος στο μωρό και μεγάλη ένταση σε εσάς. Αντίθετα, πρέπει να το ενθαρρύνετε και να του προσφέρετε όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείτε. Σχετικά, λοιπόν, με την ανάπτυξη του παιδιού σας σκεφτείτε τα παρακάτω:
  • Ενημερωθείτε για τα φυσιολογικά όρια, π.χ. ένα παιδί θεωρητικά περπατά από 10 έως 15/16 μηνών. Αν, όμως, περάσουν οι 18 πρώτοι μήνες και δεν περπατά, τότε θα πρέπει να το δει ένας ειδικός.
  • Σε περίπτωση που το μωράκι σας είναι πρόωρο, θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου την διορθωμένη ηλικία του.
  • Συζητήστε με τον παιδίατρο σας οποιαδήποτε ανησυχία έχετε σχετικά με την εξέλιξη του παιδιού σας.
  • Μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά, ούτε καν με τα αδέλφια του. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με  τον δικό του ρυθμό.

Ωστόσο, επειδή σε αρκετές περιπτώσεις που όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική, αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ακολουθήστε το ένστικτο σας και επισκεφθείτε έναν αναπτυξιολόγο, για να αξιολογήσει το παιδί.