Μωρό και ασφάλεια στα κρεβάτια - κούνιες



Τα περισσότερα παιδιά του κόσμου περνούν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους σε κρεβάτια - κούνιες, με τα προστατευτικά κάγκελα. Γνωρίζετε ότι καθημερινά δεκάδες παιδιά τραυματίζονται μέσα σε αυτά;

Τα κάγκελα στα κρεβάτια-κούνιες χρησιμεύουν, ώστε να μην πέσει στο πάτωμα την ώρα του ύπνου το παιδί και τραυματιστεί. Δυστυχώς, όμως, παγκοσμίως δεκάδες παιδιά τραυματίζονται καθημερινά μέσα στα κρεβάτια τους. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα περιστατικά φθάνουν τα 25 την ημέρα.
Υπάρχει τρόπος, όμως, να προστατεύσετε τα παιδιά σας και από αυτά τα ατυχήματα.

• ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

Όσο βολικά και να είναι τα κρεβάτια, που τα κάγκελά τους ανεβοκατεβαίνουν, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να προτιμούν εκείνα με τα σταθερά κάγκελα, γιατί κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί περισσότεροι από τριάντα θάνατοι μωρών, που χτύπησαν το κεφάλι τους ή εγκλωβίστηκαν με τα κάγκελα και πνίγηκαν.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς, που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα μεταχειρισμένο κρεβάτι - κούνια, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν «χαλαρώσει» οι μηχανισμοί συγκράτησης των κάγκελων, κάτι που το κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο.

• ΣΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευθεί το κατάλληλο στρώμα για το κρεβάτι. Εάν ανάμεσα στο στρώμα και το κρεβάτι χωρούν δύο δάχτυλά σας σε κάθε μεριά, τότε πρέπει να το αντικαταστήσετε και να πάρετε ένα μεγαλύτερο.

• ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΕΞΩ ΤΑ ΛΟΥΤΡΙΝΑ

Μπορεί να σας φαίνεται πιο όμορφο το κρεβάτι του με διάφορα κουκλάκια και παιχνιδάκια εντός, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο ασφαλές. Το καλύτερο είναι το παιδί, όταν κοιμάται να έχει στην κούνια του μόνο το στρώμα, το μαξιλάρι και τα σκεπάσματά του.

• ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Όταν αντιληφθείτε ότι το μωρό σας έχει τη δυνατότητα να κάθεται στα τέσσερα και να ανασηκώνεται έστω και για λίγο (συνήθως μετά τον πέμπτο μήνα), καλό είναι να αφαιρέσετε όλα τα κρεμαστά παιχνίδια, που στο παρελθόν είχατε τοποθετήσει πάνω από το κρεβάτι.