Υπάρχει εγχειρίδιο του καλού γονέα;


Όλοι οι γονείς καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, δυσκολίες και μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους και σίγουρα πολλές φορές, παρά τις καλές τους προθέσεις, έχουν πέσει σε λάθη.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα από αυτά, όχι για να κουνήσουμε επικριτικά το δάχτυλο, αλλά ως μια αφορμή να σκεφτούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε στον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Aρκετά συχνά, λοιπον, οι γονείς:
  • Δεν είναι συνεπείς. Τα παιδιά χρειάζονται συνέπεια και σταθερότητα, ειδικά στο τομέα της πειθαρχίας, διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά.
  • Είναι πολύ αυστηροί ή πολύ ελαστικοί. Όπως σε όλα τα πράγματα, το ιδανικό βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού το παιδί δεν πρέπει ούτε να σας τρέμει, αλλά ούτε και να σας αγνοεί.
  • Χρησιμοποιούν τα παιδιά εναντίον του άλλου γονέα. Ακόμα και στην περίπτωση ενός άσχημου διαζυγίου, είναι απαράδεκτο να στρέφετε το παιδί εναντίον του άλλου γονέα ή να το βάζετε στη μέση των διαφορών σας.
  • Δεν τους διδάσκουν τρόπους καλής συμπεριφοράς από μικρή ηλικία. Από την νηπιακή ηλικία κάθε παιδί πρέπει να μάθει να είναι ευγενικό, να ζητά συγνώμη, να περιμένει τη σειρά του κλπ.
  • Αρνούνται να δεχτούν ότι κάποιες φορές το παιδί τους φταίει. Πώς είναι δυνατόν το δικό σας παιδί να μην φταίει ποτέ και για τίποτα και πάντα να φταίνε τα άλλα παιδιά;
  • Τα αναγκάζουν να κάνουν δραστηριότητες που δεν θέλουν. Πολλές φορές οι γονείς προσπαθούν να εκπληρώσουν τα δικά τους απραγματοποίητα όνειρα μέσω των παιδιών τους, σπρώχνοντας τα σε δραστηριότητες, που στην πραγματικότητα τα κάνουν δυστυχισμένα.
  • Δεν τα ενθαρρύνουν να είναι ο εαυτός τους. Κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και χρέος του γονιού είναι να το βοηθήσει να ανακαλύψει τον εαυτό του, τα ταλέντα και τις ιδιαιτερότητες του.
  • Προσπαθούν να τα προστατεύσουν από κάθε αποτυχία. Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του στεναχωρημένο ή απογοητευμένο, ωστόσο τα λάθη και οι αποτυχίες είναι αυτά που μας διδάσκουν και μας δυναμώνουν.