Γιατί τα μωρά, που θηλάζουν, δεν χρειάζονται νερόΈχετε παρατηρήσει ότι τα βρέφη, που θηλάζουν, πίνουν μόνο γάλα και όχι νερό; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί, μιας κι ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά 80% από νερό; Οι ειδικοί εξηγούν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής, τα μωρά που θηλάζουν πρέπει να λαμβάνουν αποκλειστικά μητρικό γάλα μέχρι την ηλικία των πρώτων έξι μηνών περίπου. Το συγκεκριμένο όριο έχει να κάνει με την πρότασή τους να μην εισάγουμε τα βρέφη στη στερεά τροφή, παρά μόνον αφού κλείσουν τον έκτο μήνα ζωής.

Όταν τα μωρά ξεκινήσουν να τρώνε κρέμες και λιωμένα φαγητά, τότε είναι καιρός να μάθουν σιγά-σιγά και το νερό στην καθημερινότητά τους, αλλά καλό είναι να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας για το αν θα τους δώσετε αρχικά εμφιαλωμένο ή νερό βρύσης.

ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ

Αν και το νερό είναι απαραίτητο με τις στερεές τροφές, θα πρέπει να θυμάστε ότι το μητρικό γάλα από μόνο του είναι αρκετό, καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και αρκετό νερό. Έτσι, αν το παιδί έχει ξεκινήσει τις κρέμες, αλλά εσείς παράλληλα έχετε ακόμα γάλα, μπορείτε αντί για νερό να του δώσετε το μητρικό.

Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι –όχι μόνο- δεν χρειάζονται νερό τα μωρά, που θηλάζουν, αλλά δίνοντάς τους μπορεί και να τα βλάψετε.

Το πιο απλό είναι ότι μπορεί να γεμίσει το στομαχάκι του με νερό και να χάσει ένα γεύμα, επειδή αισθάνεται κορεσμό, κι αν το κάνετε συχνά μπορεί να το συνηθίσει και να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα με το νερό.

Επιπλέον, οι περισσότεροι γονείς θα έδιναν στο βρέφος τους το νερό, που θα έπιναν και οι ίδιοι, μόνο που και το πιο… καθαρό νερό περιέχει μικροοργανισμούς, βακτήρια και άλλα συστατικά, που δεν είναι για τη διατροφή του μωρού σας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί βρέφη να υποφέρουν από αστάθεια στους ηλεκτρολύτες και να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.