Γιατί τα παιδιά πρέπει να κάνουν δουλειές στο σπίτιΟι περισσότεροι γονείς περιμένουν μέχρι το παιδί τους να μεγαλώσει αρκετά για να αρχίσει να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού. Η αλήθεια όμως είναι ότι από την νηπιακή ακόμα ηλικία ένα παιδί μπορεί να κάνει αρκετές δουλειές μέσα στο σπίτι και αυτό έχει πολλά περισσότερα οφέλη από όσα φαντάζεστε.

Φυσικά και δεν εννοούμε να βάλετε το νήπιο σας να κάνει γενική καθαριότητα, αλλά σίγουρα μπορεί να μαζέψει τα παιχνίδια του και να τα αποθηκεύσει σε κουτιά, να διπλώσει τα ρούχα του και να στρώσει το κρεβάτι του, να βάλει τα άπλυτα ρούχα στο καλάθι ή να ετοιμάσει το τραπέζι για φαγητό με λίγη βοήθεια από εσάς. Τι του προσφέρουν όμως όλα αυτά;
  • Το παιδί συνειδητοποιεί από μικρό ότι είναι μέλος της οικογένειας και ότι εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις.
  • Γίνεται πιο υπεύθυνο και ταυτόχρονα νιώθει ότι προσφέρει στην καλή λειτουργία του σπιτιού.
  • Αποκτά τις απαραίτητες δεξιότητες για να αρχίζει και να ολοκληρώνει μια εργασία.
  • Μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τον χρόνο του και γίνεται πιο οργανωτικό.
  • Όταν τα καταφέρνει με τις δουλειές που του αναθέσατε, ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του.

Τα περισσότερα πιτσιρίκια βρίσκουν τις δουλειές του σπιτιού διασκεδαστικές και τις αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι. Μην διστάζετε να βάζετε μουσική ή να τραγουδάτε μαζί τους, όταν ασχολούνται με αυτές.

Επίσης, καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείτε τις δουλειές ως τιμωρία (π.χ. αν δεν καθίσεις ήσυχα, θα σε βάλω να συμμαζέψεις το δωμάτιο σου), γιατί έτσι το παιδί θα τις αντιμετωπίζει ως κάτι αρνητικό.