Μάθετε το παιδί σας τα πάντα για τα χρήματαΣτις εποχές, που ζούμε, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να μάθουν την αξία των χρημάτων, αλλά και πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσει κάποιος όσα χρειάζεται για να ζήσει. Πώς θα το κάνετε αυτό;

Τα χρήματα δίνουν στους ανθρώπους - μικρούς και μεγάλους – τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις. Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να διαχειρίζονται, να αποταμιεύουν και να επενδύουν, θα τους επιτρέψει στο μέλλον να κρατήσουν περισσότερα από τα χρήματα, που θα κερδίζουν, και να κάνουν περισσότερα με τα χρήματα, που θα έχουν.

• ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΛΙΣ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ. Αποκτήστε έναν ενεργητικό ρόλο στην εκμάθησή τους και δώστε τους τις πληροφορίες. Αφήστε τα να τα πιάσουν στα χέρια τους, να τα παρατηρήσουν, να δουν τις διαφορές ανάμεσα σε νομίσματα και χαρτονομίσματα διαφορετικής αξίας.

• ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΤΙΣ «ΑΞΙΕΣ» ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. Μιλήστε για τη διαχείριση, την αποταμίευση, την επένδυση. Δώστε τους παραδείγματα πώς θα τα «αβγατίσουν», πώς θα τα ξοδέψουν καλύτερα.

• ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ. Άλλο πράγμα το χρειάζομαι ένα παντελόνι, γιατί κάνει κρύο και έχω μόνο καλοκαιρινά, και άλλο θέλω να πάρω αυτό το παντελόνι, γιατί μου αρέσει. Είναι ίσως το πιο σημαντικό μάθημα για έναν άνθρωπο, προκειμένου να μάθει να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του.

• ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ. Τα παιδιά ζητούν συνέχεια καινούργια παιχνίδια. Δώστε τους, λοιπόν, έναν στόχο ώστε να αποταμιεύουν. Θέλει να πάρει ένα καινούργιο αεροπλανάκι; Πολύ ωραία. Πρέπει να μαζέψει μόνο του τα λεφτά. (μην ξεχνάτε μόνο ότι πρέπει να του δίνετε εσείς λεφτά, γιατί δεν εργάζεται).

• ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ. Πάρτε το παιδί μαζί σας στο μανάβικο ή το σούπερ μάρκετ. Δείξτε του ότι όσο πιο πολλά πράγματα αγοράζετε τόσο πιο πολλά χρήματα χρειάζεστε. Δείξτε του τις διαφορές ανάμεσα στο φτηνό και το ακριβό.

• ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Ακόμα κι αν θεωρείται ότι είναι λάθος να πάρει ένα αεροπλανάκι, αφήστε το να το κάνει, ώστε να αντιληφθεί αργότερα, όταν θα θέλει κάτι άλλο, ότι δεν μπορεί ο άνθρωπος να αγοράζει τα πάντα και ότι τα χρήματα... τελειώνουν.