Όταν το παιδί τρίζει τα δόντια του στον ύπνοΤο τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου ή βρουξισμός, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Αν και οι γονείς αναστατώνονται με αυτή την συνήθεια των παιδιών τους, στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Το τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει ακούσια, δηλαδή τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι το κάνουν και φυσικά δεν μπορούν να το ελέγξουν και να το σταματήσουν. Τα αίτια του βρουξισμού δεν είναι γνωστά, ωστόσο είναι πιθανόν να οφείλεται στο άγχος και την ψυχολογική πίεση που μπορεί να νιώθει το παιδί ή να εκδηλώνεται ως αντίδραση σε κάποιο άλλο πόνο, όπως για παράδειγμα όταν πονάει το αυτάκι του.

Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στη οδοντική κατάσταση των παιδιών, μέχρι να εμφανιστούν τα μόνιμα δόντια στο στόμα και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να γίνει κάποια θεραπεία κατά την νηπιακή ηλικία. Περίπου το 90% των παιδιών που τρίζουν τα δόντια τους, σταματούν να το κάνουν όταν μπαίνουν στην εφηβεία. Ακόμα πολλά παιδιά σταματούν το βρουξισμό μετά την απώλεια των νεογιλών, καθώς τα μόνιμα δόντια είναι πιο ευαίσθητα στον πόνο.

Αν, όμως, ο βρουξισμός συνεχιστεί και μετά την εμφάνιση όλων των μονίμων δοντιών ή μετά τα 10 – 12 έτη, καλό θα είναι να γίνει προσεκτικός έλεγχος από οδοντίατρο, γιατί το παρατεταμένο τρίξιμο μπορεί να προκαλέσει φθορά στην αδαμαντίνη των δοντιών ή ακόμα και να επιφέρει κατάγματα στα δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου το παιδί χρησιμοποιεί έναν νάρθηκα, ο οποίος είναι ένα πλαστικό πέταλο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου και τα προστατεύει από τη φθορά.