Πώς το βοηθάω για τα πρώτα του βήματα;



Μέχρι να συμπληρώσουν τους 15 μήνες ζωής τα περισσότερα παιδιά έχουν καταφέρει να περπατήσουν. Μέχρι τότε, όμως, δυσκολεύονται αρκετά. Όταν το επιτύχουν, οι μύες τους έχουν δυναμώσει τόσο που μπορούν να σηκώσουν το βάρος του σώματός τους, ενώ έχουν μάθει πώς να ισορροπούν.

Οι γονείς πρέπει να είναι στο πλάι τους. Σε κάθε ευκαιρία να δίνουν συγχαρητήρια για την πρόοδό τους, άσχετα με το αν είναι ραγδαία ή όχι.

ΚΑΘΙΣΜΑ
Όταν το μωρό αρχίσει να κάθεται μόνο του, κάποια στιγμή μετά τον τέταρτο μήνα ζωής, είναι το πρώτο σημάδι κίνησης. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει το μικρό σας να δυναμώσει τους μυς, που χρειάζεται για να μπορεί να σταθεί όρθιο.
Όταν παίζετε μαζί του, κυλήστε μια μπάλα πίσω και εμπρός ή παίξτε παιχνίδια που θα ενδυναμώνουν τους μικρούς μυς του μωρού σας.

ΜΠΟΥΣΟΥΛΗΜΑ
Όταν συμπληρώσει τους επτά μήνες, θα ξεκινήσει να μπουσουλά. Τότε ξεκινά να κινεί χέρια και πόδια ταυτόχρονα. Αυτόν τον συνδυασμό κινήσεων θα χρειαστεί και για τη βάδιση. Παροτρύνετέ το να μπουσουλάει από τη μια πλευρά του δωματίου στην άλλη και πείτε του ΜΠΡΑΒΟ.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΤΕΙ
Όσο το μωρό γίνεται πιο δυνατό και πιο περίεργο, θα προσπαθήσει να έρθει σε όρθια στάση. Είτε θα το κάνει τραβώντας κάποιο έπιπλο είτε τραβώντας τη μαμά και τον μπαμπά. Τότε θα μπορέσετε να δουλέψετε στην ισορροπία και την εξοικείωση του μωρού στην όρθια στάση. Δείξτε του πώς να λυγίσει τα γόνατά, ώστε να κάτσει ξανά στο πάτωμα, προκειμένου να αντιμετωπίσετε λιγότερες πτώσεις, όταν θα ξεκινήσει να περπατά

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΜΕ… ΒΟΗΘΕΙΑ
Μόλις περάσει το προηγούμενο στάδιο, βοηθήστε το να κάνει μερικά βηματάκια. Όσο κουραστικό κι αν είναι, πρέπει συνέχεια να κάνετε μαζί του βόλτες. Έτσι θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση πιο γρήγορα.

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ
Το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι η ισορροπία. Μόλις το μωρό μπορέσει να σταθεί και να ισορροπήσει για μερικά δευτερόλεπτα, σύντομα θα αισθανθεί πως μπορεί να προσπαθήσει για ένα επόμενο βήμα.
Καθίστε με το μωρό στο πάτωμα και βοηθήστε το να σηκωθεί. Στη συνέχεια, υπολογίστε πόσο χρόνο μπορεί να σταθεί προτού πέσει. Μετά από κάθε προσπάθεια επαινέστε με ένα φιλί ή ένα «Μπράβο!».

ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Σταθμός ζωής και για εσάς και για το μικρό σας. Καθίστε στο πάτωμα και καθοδηγήστε το, σιγά-σιγά. Καθώς θα αποκτά ισορροπία, αφήστε το να περπατήσει μόνο του.