Το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη βλάπτει τη γονιμότητα των αγοριών

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να βλάψουν τη μελλοντική γονιμότητα των αγοριών τους.

Στην έρευνα, στη οποία συμμετείχαν σχεδόν 350 νέοι άνδρες, τα επίπεδα σπέρματος ήταν κατά ένα τρίτο χαμηλότερα σε όσων οι μητέρες κατανάλωναν περισσότερα από 4 ποτά την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι συγκεκριμένοι άντρες ίσως να δυσκολευτούν να γίνουν γονείς.

Οι συμβουλές, που δίνουν οι γιατροί, είναι να αποφεύγει μια έγκυος το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, αλλά και όσες καταναλώνουν, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ένα ή τα δυο ποτήρια αλκοόλ, μια ή δυο φορές την εβδομάδα.

Η έρευνα περιέλαβε άντρες, οι οποίοι τώρα είναι μεταξύ 18 και 21 ετών, οι μητέρες των οποίων έλαβαν μέρος σε μεγάλη έρευνα για τον τρόπο ζωής τους, όταν ήταν έγκυες σε εκείνους.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, που ενδεχομένως επηρεάζουν το σπέρμα, όπως το κάπνισμα και το ιατρικό ιστορικό, υπολόγισαν ότι η μέση συγκέντρωση σπέρματος ήταν 32% χαμηλότερη σε αυτούς που οι μητέρες τους κανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ σε σχέση με εκείνους που οι έγκυες μητέρες τους απείχαν. (Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα φυσιολογικά πλαίσια σπέρματος είναι 20 έως 40 εκατ/ml.)

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Cecilia Ramlau-Hansen, δήλωσε ότι αν η σχέση επιβεβαιωθεί με νέες έρευνες μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει την αιτία που η ποιότητα του σπέρματος φαίνεται πως έχει εξασθενήσει τις πρόσφατες δεκαετίες.

Η ερευνήτρια δήλωσε, επίσης, ότι αν η έκθεση σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής, προκαλεί φτωχή ποιότητα σπέρματος, στην ενήλικη ζωή θα περίμενε κανείς ότι πληθυσμοί με πολλές γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ, ενδεχομένως σε μεγάλη ποσότητα κατά την εγκυμοσύνη, θα είχαν μειωμένη γονιμότητα σε σχέση με πληθυσμούς, στους οποίους οι γυναίκες δεν καταναλώνουν αλκοόλ.