Οι ντομάτες και τα καρότα βελτιώνουν το σπέρμα



Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη με αποτέλεσμα να μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα κολύμβησης των σπερματοζωαρίων, ενώ το λυκοπένιο που υπάρχει στις ντομάτες, μπορεί να βοηθήσει στην τελειοποίηση του σχήματος του σπέρματος, λένε Αμερικανοί ερευνητές.

Στη μελέτη που έγινε και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Fertility and Sterility”, συμμετείχαν 189 άνδρες από το Πανεπιστήμιο του Rochester στη Νέα Υόρκη, όπου ελέγχθηκαν η διατροφή και το σπέρμα τους.

Εκεί λοιπόν παρατηρήθηκε ότι, οι άντρες που έτρωγαν περισσότερα καρότα, είχαν καλύτερη κινητικότητα σπέρματος και επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να κολυμπήσει αυτό προς ένα ωάριο.

Το βήτα – καροτένιο είναι μια κόκκινο- πορτοκαλί, έντονη χρωστική ουσία, την οποία τη συναντά κανείς σε μεγάλες ποσότητες σε φυτά και φρούτα. Η καροτίνη, λοιπόν, βάφει τα καρότα, τις κολοκύθες και τις γλυκοπατάτες έντονα πορτοκαλί και σε συνδυασμό με τη λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές και αντι- οξειδωτικό που απαντάται στο σπανάκι, το μαρούλι και τους κρόκους των αυγών, επιδρούν στην κινητικότητα του σπέρματος, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη.

Επιπλέον, οι άνδρες με διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο, τη χημική ουσία δηλαδή που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους, παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα κακοσχηματισμένων σπερματοζωαρίων.

Το λυκοπένιο είναι ένα φωτεινό κόκκινο καροτένιο, η χρωστική του οποίου και οι φυτοχημικές του ιδιότητες, βρέθηκαν σε ντομάτες και άλλα κόκκινα λαχανικά και φρούτα, όπως είναι τα κόκκινα καρότα, οι κόκκινες πιπεριές, το καρπούζι, η παπάγια, αλλά όχι σε φράουλες και κεράσια.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως, σε έναν πληθυσμό υγιών νεαρών ανδρών, η πρόσληψη καροτενοειδών σχετίστηκε με υψηλότερη κινητικότητα σπέρματος και –στην περίπτωση του λυκοπενίου- καλύτερη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.