Τα… χαστούκια κάνουν τα παιδιά επιθετικά



Τα παιδιά, που τρώνε αρκετό ξύλο στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αργότερα μία επιθετική συμπεριφορά σε σύγκριση με εκείνα, που δεν έχουν φάει ούτε ένα χαστούκι. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα παιδιάτρων, που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν.

Στην έρευνα έχουν διαχωρίσει μάλιστα τις περιπτώσεις που η ...ράβδος πίπτει από τη μητέρα ή τον πατέρα. Στη δεύτερη περίπτωση, λένε οι επιστήμονες, τα παιδιά δεν γίνονται τόσο επιθετικά, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα με το λεξιλόγιο και την ομιλία τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν δύο χιλιάδες οικογένειες μέσου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο συχνά χτυπούσαν το παιδί τους σε ηλικία 3-5 ετών και τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας εκτιμήθηκαν στα εννιά τους χρόνια.

Το 57% των μητέρων και το 40% των πατεράδων χτυπούσαν τα παιδιά τους σε ηλικία τριών ετών, ενώ στην ηλικία των πέντε το ποσοστό των μητέρων έπεσε στο 52% και του άντρα της οικογένειας στο 33%.

Αποδείχθηκε ότι οι μητέρες, που χτυπούν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των πέντε, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν ένα επιθετικό παιδί, ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται, όταν οι μητέρες τα χτυπούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Σε αντιδιαστολή όσα παιδιά τρώνε ξύλο από τον πατέρα τους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε ηλικία πέντε ετών, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ορθογραφία, την έκφρασή τους, αλλά φαίνεται να έχουν και φτωχό λεξιλόγιο.