Ανακουφίστε το μωρό σας από τους πόνους της οδοντοφυΐας



Η διαδικασία της οδοντοφυΐας διαφέρει από μωρό σε μωρό τόσο χρονικά όσο και στο αίσθημα του πόνου. Κάποια μωράκια μπορεί να αποκτήσουν το πρώτο τους δόντι πολύ νωρίς, π.χ. στους 4 μήνες, ενώ κάποια άλλα μπορεί να γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια χωρίς να έχουν βγάλει ούτε ένα δοντάκι. Ομοίως υπάρχουν μωρά που δεν αισθάνονται σχεδόν καθόλου πόνο, σε αντίθεση με κάποια άλλα που ταλαιπωρούνται πολύ.

Επειδή, όμως, για τα περισσότερα μωρά η οδοντοφυΐα είναι μια αρκετά επώδυνη υπόθεση, ας δούμε πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το μικρό σας μέχρι να βγει επιτέλους το δοντάκι του:
  • Δώστε του κάτι να δαγκώσει. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε απλούς κρίκους οδοντοφυΐας και σε αυτούς που μπαίνουν στο ψυγείο.
  • Ασκείστε πίεση στα ούλα. Αφού πλύνετε καλά τα χέρια σας , τρίψτε του τα ούλα ασκώντας ελαφριά πίεση.
  • Προτιμήστε παγωμένες τροφές. Ένα γιαούρτι, δροσερό νεράκι, ένα φρούτο και πιο κρύες τροφές θα ανακουφίσουν το μωρό σας, ενώ πρέπει να αποφύγετε τις ζεστές σούπες.
  • Ταΐστε το πολλές φορές και από λίγο. Επειδή είναι πιθανόν, εξαιτίας του πόνου, το μωρό σας να αρνείται να φάει, μην επιμένετε να αδειάσει το πιάτο του. Αν δεν θέλει στερεά τροφή, δώστε του περισσότερο γάλα.
  • Δώστε του παυσίπονο παρακεταμόλης ή χρησιμοποιείστε τις ειδικές αλοιφές που υπάρχουν για αυτό τον σκοπό, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.

Τέλος, καλό θα είναι να θυμάστε ότι με την εμφάνιση του πρώτου κιόλας δοντιού, θα πρέπει να αρχίσει και η φροντίδα της στοματικής υγιεινής του μωρού σας, δηλαδή θα πρέπει να καθαρίζετε το δοντάκι χρησιμοποιώντας μια βρεγμένη γαζούλα.