Επιτρέπονται τα φάρμακα κατά τον θηλασμό;



Πολύ συχνά έχουμε ακούσει για γυναίκες που διέκοψαν τον θηλασμό, επειδή χρειάστηκε να ακολουθήσουν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Πόσο σωστή είναι όμως μια τέτοια απόφαση ή μήπως τελικά επιτρέπεται η λήψη φαρμάκων από μια μανούλα που θηλάζει;

Ο βασικός φόβος των γυναικών είναι μήπως μέσω του θηλασμού περάσουν στα μωρά οι ουσίες των φαρμάκων και τους προκαλέσουν παρενέργειες και προβλήματα υγείας. Οι θηλάζουσες μητέρες, αν αρρωστήσουν (κάτι που είναι απόλυτα λογικό να συμβεί) αντιμετωπίζουν το δίλλημα να πάρουν κάποιο φάρμακο και πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του μωρού τους ή να μην πάρουν το φάρμακο, να συνεχίσουν τον θηλασμό, αλλά να θέσουν σε κίνδυνο την δική τους υγεία. Τις περισσότερες φορές επιλέγουν να διακόψουν τον θηλασμό και να στραφούν στο ξένο γάλα.

Κανονικά, όμως, δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου αυτό το δίλλημα, αφού αφενός υπάρχουν φάρμακα που είναι συμβατά με τον θηλασμό και αφετέρου η ποσότητα του φαρμάκου που περνά στο γάλα τις περισσότερες φορές είναι τόσο μικρή που θεωρείται ακίνδυνη για το μωρό. Τα οφέλη του θηλασμού είναι πολύ περισσότερα από την πιθανή παρενέργεια που μπορεί να έχει κάποιο φάρμακο και συνεπώς οι μητέρες δεν θα έπρεπε να καταφεύγουν αμέσως στην διακοπή του θηλασμού.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνετε άκριτα φάρμακα όσο καιρό θηλάζετε. Πρέπει πάντα να συζητάτε με το γιατρό σας, ο οποίος είναι και ο αποκλειστικά υπεύθυνος να σας χορηγήσει, αν χρειάζεστε, κάποιο φάρμακο ή αν θεωρεί ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για το μωρό, να σας προτείνει κάποια εναλλακτική λύση. Σχεδόν για όλα τα φάρμακα υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές.

Κάθε γυναίκα που θηλάζει έχει το δικαίωμα να φροντίζει την υγεία της, χωρίς να διακόπτει πρόωρα κάτι τόσο πολύτιμο για το μωρό, αλλά και για την ίδια.