Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να βάζουν στόχους;Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα, που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας ακόμα και από τη νηπιακή ηλικία, είναι να βάζουν στόχους και στη συνέχεια να προσπαθούν να τους πραγματοποιήσουν.
Ενθαρρύνοντας το μικρό σας να προσπαθεί να πετύχει κάτι που θέλει πολύ,
  • Tονώνετε την αυτοπεποίθηση του και το βοηθάτε να πιστέψει στον εαυτό του και τις δυνάμεις του.
  • Ταυτόχρονα του μαθαίνετε ότι δεν πρέπει να τα περιμένει όλα έτοιμα από εσάς, αλλά του δίνετε κίνητρο να δραστηριοποιηθεί το ίδιο.
  • Το παιδί συγκεντρώνεται σε αυτό που επιθυμεί και αν τελικά το καταφέρει, αισθάνεται μεγαλύτερη ικανοποίηση για το επίτευγμα του.

Φυσικά, όταν μιλάμε για στόχους στη νηπιακή ηλικία, δεν αναφερόμαστε σε πρωτιές και βραβεία, αλλά σε μικρά καθημερινά πράγματα, που θα κάνουν τη ζωή του παιδιού πιο ενδιαφέρουσα και θα του διδάξουν σημαντικές αξίες. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ζητά να του πάρετε ένα ακριβό παιχνίδι, θέστε μαζί ως στόχο να το αγοράσετε με τα χρήματα, που θα μαζέψει στον κουμπάρα του. Πείτε του ότι θα το αγοράσετε, για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα και ξεκινήστε από τώρα να μαζεύετε χρήματα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για πολλές άλλες δραστηριότητες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στέκεστε στο πλάι του παιδιού σας και να το βοηθάτε να πετύχει τον στόχο του. Εννοείται πως όταν επιτυγχάνει, θα πρέπει να το επιβραβεύετε και πολύ περισσότερο να επαινείτε την προσπάθεια που έκανε.

Αλλά ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να του τονίσετε τα θετικά που ήδη αποκόμισε και να το ενθαρρύνετε να μην το βάλει κάτω, αλλά να προσπαθήσει ξανά.