Μυήστε το νήπιό σας στη μουσική



Η ενασχόληση με την μουσική προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά και συμβάλλει στην ολοκληρωμένη πνευματική και ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Μέσα από τη μουσική ένα παιδί αναπτύσσει τη φαντασία και τη μνήμη του, οξύνει την αντίληψη του και βελτιώνει τις ακουστικές, οπτικές, αλλά και γλωσσικές του δεξιότητες.

Η εκμάθηση ενός συγκεκριμένου μουσικού οργάνου αρχίζει συνήθως γύρω στα 7 χρόνια ενός παιδιού, ωστόσο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας υπάρχει η λεγόμενη μουσική προπαιδεία, που στην ουσία είναι μια πρώτη γνωριμία με την μουσική και το ρυθμό.

Στα τμήματα μουσικής προπαιδείας τον κύριο λόγο έχει το παιχνίδι. Τα παιδιά μέσα από μουσικά παιχνίδια με ήχο, κίνηση, χορό, τραγούδια, χρώματα και παραμύθια κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική. Έρχονται σε επαφή με τα μουσικά όργανα, μαθαίνουν μουσικές από διάφορους τόπους, γνωρίζουν τα είδη μουσικής και σταδιακά φτάνουν στο σημείο να αυτοσχεδιάζουν, να δημιουργούν δηλαδή τις δικές τους μελωδίες.

Ταυτόχρονα μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δρουν ομαδικά, αυξάνοντας έτσι το βαθμό κοινωνικοποίησης τους, μαθαίνουν να πειθαρχούν στις οδηγίες των δασκάλων τους και κυρίως μαθαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφράσουν όσα νιώθουν, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση τους.

Αν ψάχνετε κάποια δραστηριότητα για το παιδί σας, η μουσική θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επιλογών σας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα μουσικής προπαιδείας που διδάσκονται στα ωδεία, γι’ αυτό ενημερωθείτε και βρείτε ποιο ταιριάζει στο δικό σας παιδί.