Γιατί τα ποδήλατα χωρίς πετάλια είναι καλύτερα



Με πετάλια ή χωρίς; Αυτό είναι πλέον ένα από τα ερωτήματα, που καλούνται να απαντήσουν οι γονείς, όταν ετοιμάζονται να αγοράσουν το πρώτο ποδήλατο για το παιδί τους. Μπορεί στην Ευρώπη να είναι διαδεδομένα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά στην Ελλάδα ακόμα είναι σχεδόν άγνωστα.
Μην νομίζετε ότι πρόκειται για ένα διαφημιστικό τρικ. Τα ποδήλατα χωρίς πετάλια ουσιαστικά βοηθούν στη φυσική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, λένε οι ειδικοί.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΝΩΡΙΣ
Τα παιδιά από την ηλικία των 22 μηνών αρχίζουν και ισορροπούν. Αντίθετα για να έχουν τη δύναμη να σπρώξουν το ένα από τα δύο πετάλια πρέπει να πλησιάζουν τα τέσσερα, ενώ για να ποδηλατούν χωρίς βοηθητικές ρόδες θα περάσει αρκετός καιρός και προπόνηση ακόμα.
Για ένα δίχρονο είναι πιο εύκολο να καθίσει επάνω στη σέλα και να σπρώχνει με τα ποδαράκια του το ποδήλατο, όταν δεν έχει πετάλια. Δεν χτυπά τα ποδαράκια του και δεν αναλώνεται στο να καταλάβει τι πρέπει να κάνει με αυτά.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
Τα παιδιά μαθαίνουν να ισορροπούν, να στρίβουν το τιμόνι, να πατούν φρένο και να έχουν οδηγική συμπεριφορά, όπως και στα ποδήλατα με τα πετάλια, μόνο που τα παιδιά κερδίζουν αυτοπεποίθηση πολύ πιο γρήγορα και ενθουσιάζονται ακόμα περισσότερο με την ποδηλασία.

ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΑ
Δύο με τρεις φορές πιο ελαφριά από τα κοινά ποδήλατα με τις βοηθητικές ρόδες, που συχνά ζυγίζουν όσο ένα παιδί, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δύναμη να τα μετακινήσουν και να απογοητεύονται πολύ πιο γρήγορα.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Επειδή δεν υπάρχουν πετάλια, οι αρχάριοι αναβάτες έχουν συνεχώς τα πόδια τους στο έδαφος. Όταν το ποδήλατο κινείται, ενστικτωδώς σηκώνουν τα πόδια, ισορροπούν και, μόλις αισθανθούν φόβο, κατεβάζουν και πάλι τα πόδια και φρενάρουν.