Αντιμετωπίστε τα κοιλιακά προβλήματα του μωρού σας



Οι παιδίατροι λένε ότι, εάν ένας ενήλικας είχε τους πόνους που νιώθει ένα μωρό στην κοιλιά και όταν βγάζει δόντια, μπορεί και να λιποθυμούσε. Το ζητούμενο είναι γρήγορα να αναγνωρίσει ο γονιός, που οφείλεται ο πόνος, ώστε να το βοηθήσει να ανακουφιστεί.

ΑΕΡΙΑ
Η κοιλιά του μωρού μπορεί να γεμίσει με αέρα και, όπως το παιδάκι θα χωνεύει ο αέρας αυτός να εγκλωβιστεί.
Οι γιατροί δεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουρος, γιατί τα μωρά είναι τόσο επιρρεπή στα αέρια. Το παρατεταμένο κλάμα και το μπιμπερό μπορεί να βάλει επιπλέον φυσαλίδες αέρα στα έντερά του.

Αν το μωρό έχει πόνο από αέρια, η κοιλίτσα του μοιάζει πρησμένη. Γίνεται ιδιότροπο, κάτι που μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη, γιατί όση ώρα κλαίει, καταπίνει και άλλον αέρα. Συνήθως, αυτό γίνεται σε ηλικίες από έξι έως οκτώ εβδομάδων.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε; Ξαπλώστε και κάντε απαλά ποδήλατο με τα πόδια του προς τα εμπρός και προς τα πίσω, και πιέστε ελαφρά τα γόνατά του στο στήθος. Εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, ρωτήστε τον γιατρό σας για να του δώσετε ένα υπόθετο γλυκερίνης.

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ
ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
Η βαλβίδα, που απομονώνει το στομάχι από τον οισοφάγο, μπορεί να είναι αδύναμη σε ένα νεογέννητο, οπότε μέχρι να δυναμώνει, οι παιδικές τροφές μπορούν εύκολα να έρθουν πίσω, ειδικά όταν τρώει πάρα πολύ ή πολύ γρήγορα.

Τα μωρά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αισθάνονται τρομερό πόνο, έτσι τείνουν να κλαίνε πολύ κατά τη διάρκεια ή μετά το τάισμα ή να έχουν εμφανή συμπτώματα, όπως βήχα, συριγμό, φίμωση ή πνιγμό.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Το συχνό ρέψιμο μπορεί να βοηθήσει. Αν το μωρό δεν κινείται πολύ στον ύπνο του, δοκιμάστε να βάλετε ένα βιβλίο ή ένα μαξιλάρι κάτω από το στρώμα του, ώστε το κεφάλι του να ανυψώνεται σε περίπου μια γωνία 30 μοιρών. Εάν το μωρό γίνεται μπλε ή έχει δυσκολία στην αναπνοή, τότε πρέπει γρήγορα να πάει στο νοσοκομείο.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Το μωρό μπορεί να γίνει δυσκοίλιο, όταν του προσθέσετε μία νέα τροφή ή κατά την αλλαγή από το μητρικό γάλα σε εκείνο του εμπορίου.

Πώς να βοηθήσετε: Πρώτον, ρωτήστε το γιατρό του μωρού σας. Ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει λίγο χυμό δαμάσκηνων. Οι φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Κάποιοι προτείνουν τη θερμομέτρηση από τον πρωκτό. Όχι για να δείτε, εάν έχει πυρετό, αλλά για να υποχρεώσει τους μύες του να… κινηθούν. Και πάλι βοηθά το υπόθετο γλυκερίνης.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Ορισμένες φορές η διάρροια γίνεται επικίνδυνη, καθώς τα μωρά αφυδατώνονται.
Συνήθως συμβαίνει, εάν το μωρό έχει προσβληθεί από έναν ιό ή έχει φάει κάτι, που ήταν χαλασμένο.
Βρέφη -ειδικά αυτά που θηλάζουν- μπορεί να έχει πιο υδαρή κόπρανα σε σχέση με τους ενήλικες.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Το πρώτο βήμα είναι να του αραιώσετε το γάλα με νερό, να τρέφεται με πατάτα, καρότο και ρύζι, μπανάνα και ρύζι. ενώ θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν χρειάζεται ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Εάν, όμως, το παιδί δεν καλυτερεύει, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.