Πώς να επιλέξετε γυναικολόγο;



Η επιλογή του γυναικολόγου είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Ο γυναικολόγος δεν είναι απλά ένας γιατρός στον όποιο θα πάτε αν κάποια στιγμή αρρωστήσετε για να σας δώσει ένα φάρμακο, αλλά ο άνθρωπος στον οποίο θα εμπιστευτείτε την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας, τη γέννηση, δηλαδή, του παιδιού σας.

Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν γυναικολόγο ύστερα από κάποια σύσταση φιλικού ή συγγενικού προσώπου. Αν και αυτό είναι μια σχετικά ασφαλής λύση, δεν αποτελεί πάντα και το πιο σωστό κριτήριο. Ένας γιατρός που αρέσει και ικανοποιεί την φίλη σας, δεν είναι απαραίτητο να καλύπτει και τις δικές σας ανάγκες ή να ανταποκρίνεται στις δικές σας ιδιαίτερες ιατρικές απαιτήσεις. Εξάλλου κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό ιατρικό ιστορικό και χρειάζεται διαφορετική ιατρική αντιμετώπιση.

Ανάμεσα σε εσάς και το γιατρό σας θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος «χημείας», δηλαδή θα πρέπει να νιώθετε άνετα να συζητήσετε μαζί του οποιοδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα και να του εκφράσετε κάθε σας απορία, χωρίς να ντρέπεστε ή να αγχώνεστε. Με τη σειρά του εκείνος οφείλει να είναι σε θέση να απαντήσει σε κάθε σας ερώτηση με απλά και κατανοητά λόγια, χωρίς να δυσανασχετεί. Επίσης, θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σχεδόν ανά πάσα στιγμή, έστω τηλεφωνικά.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να εξετάσετε είναι και ο χρόνος που σας αφιερώνει ο γυναικολόγος σας σε κάθε επίσκεψη. Σίγουρα δεν θα θέλατε έναν γιατρό που σας δίνει την αίσθηση ότι σας «ξεπετάει» και παραμελεί τον έλεγχο σας. Τέλος, καλό είναι να έχει ένα οργανωμένο ιατρείο, που θα σας υπενθυμίζει τον ετήσιο έλεγχο σας και θα παρακολουθεί το ιστορικό σας.

Πολλές γυναίκες αμελούν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο, επειδή δεν παρακολουθούνται από κάποιον συγκεκριμένο γυναικολόγο, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία τους. Επίσης πολλές έγκυες αλλάζουν γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, γιατί δεν αισθάνονται ασφάλεια με αυτόν που έχουν.

Για να αποφύγετε, λοιπόν, πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις, αναζητήστε γυναικολόγο με προσοχή και καταλήξτε σε κάποιον που είναι αφ’ ενός καλός επιστήμονας κα αφ’ ετέρου αυτό που λέμε «άνθρωπος».