Διανθίστε το λεξιλόγιό τους με τα παραμύθια

97 Smiling Mother In Bed Reading Book While Baby Sleeping Stock Photos,  Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Την ώρα που κάθεται δίπλα σας στο κρεβάτι ή στον καναπέ και περιμένει με αγωνία να ακούσει από τα χείλη σας το παραμύθι του, αδράξτε την ευκαιρία και μάθετέ το καινούργιες λέξεις.

Το παραμύθι δεν πρέπει να είναι μία απλή ανάγνωση μιας ιστορίας. Ζητήστε από το παιδί σας να συμμετέχει ενεργά. Εάν το παραμύθι είναι εικονογραφημένο με χάρτες ή άλλες παραστάσεις, καλό είναι να σταματάτε την ανάγνωση, να του δείχνετε τις εικόνες και να του ζητάτε να τις περιγράψει. Βοηθήστε με τη φαντασία του να φτιάξει τον κόσμο, που του περιγράφετε.

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να αποφεύγουν τις δύσκολες λέξεις των παραμυθιών και να τις αντικαθιστούν με άλλες, που είναι περισσότερο γνωστές στο παιδί. Αυτό είναι λάθος, επειδή έτσι το λεξιλόγιό του θα μείνει περιορισμένο.

Όταν του διαβάζετε δύσκολες ή άγνωστες για εκείνο λέξεις, αμέσως πείτε το νόημά τους περιφραστικά και στο τέλος επαναλάβετε τη λέξη, ώστε να του εντυπωθεί στο μυαλό.

Αυτήν την τακτική οι επιστήμονες την ονομάζουν "διαλογική ανάγνωση" και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες μεθόδους ανάπτυξης τόσο του λεξιλογίου όσο και της φαντασίας των μικρών παιδιών, ειδικά στην προσχολική ηλικία.

Στο παρελθόν, μάλιστα, έγινε μία έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ερευνητές παρατήρησαν εκατό οικογένειες στο πώς διαβάζουν τα παραμύθια στα παιδιά τους. Οι περισσότεροι γονείς έμεναν σε μία απλή ανάγνωση. Οι ερευνητές τους καθοδήγησαν σε έναν άλλον τρόπο επικοινωνίας και μέσα σε δύο μήνες είδαν μία εντυπωσιακή αλλαγή.

Τα νήπια παρουσίασαν τρομερή ανάπτυξη στο λεξιλόγιό τους, ενώ μιλούσαν περισσότερο και με σαφήνεια.