Μην κάνετε τα στραβά μάτια, όταν μαλώνουν τα παιδιά σας

6 Steps to End Sibling Rivalry – Premier Academy at Trophy Club

Οι περισσότερες οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδιά αντιμετωπίζουν πολύ συχνά το φαινόμενο ένα από τα δύο να χτυπά, να μιλά άσχημα ή γενικώς να παρενοχλεί το άλλο.
Για αρκετούς γονείς αυτό θεωρείται φυσιολογικό και επιλέγουν να μην επέμβουν, αλλά να αφήσουν τα παιδιά να τα βρουν μόνα τους.
Μία καινούργια έρευνα, όμως, εφιστά την προσοχή των γονέων, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματά της αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και στρες στον… ασθενέστερο.

Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως δείγμα 3.600 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάμεσά τους εκείνα, που ένιωθαν καταπίεση –λεκτική ή φυσική- από τα αδέρφια τους, είχαν αυξημένα ποσοστά κακής ψυχολογικής κατάστασης και άγχους.

Γενικά, οι γονείς συνηθίζουν να επεμβαίνουν, όταν δύο αδέρφια μαλώνουν, μόνο όταν κάποιο από τα δύο χειροδικεί. Οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια, ακόμα και σε έναν απλό τσακωμό.

Τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν με ακρίβεια τα συναισθήματά τους και έτσι οι ειδικοί αδυνατούν να γνωρίζουν με ακρίβεια την πηγή του προβλήματος. Μόνο και μόνο, όμως, που στο συγκεκριμένο δείγμα παιδιών παρατηρήθηκε αύξηση των συμπτωμάτων σε εκείνα, που καταπιέζονται από τα αδέρφια τους, αυτό ήταν αρκετό, για να εφιστούν την προσοχή στους γονείς.

Φροντίστε να είστε παρόντες, λοιπόν, να επιλύετε άμεσα τις διαμάχες τους και να μην αφήνετε κανένα από τα δύο να έχει το… πάνω χέρι.