Τα υπερηχογραφήματα της εγκυμοσύνης

It's Not Just Texas. Maternal Deaths Are High Across The U.S. | HuffPost  Life



Αν είστε έγκυος, σίγουρα θα περιμένετε με ανυπομονησία τη κάθε επίσκεψη στο γυναικολόγο σας για να δείτε το μωράκι σας μέσω του υπερηχογραφήματος. Από την 6η εβδομάδα της κύησης περίπου, όταν ο γιατρός σας δείξει για πρώτη φορά το σποράκι σας, μέχρι λίγο πριν τον τοκετό θα παρακολουθείτε κάθε μήνα το μωράκι σας να αναπτύσσεται σταδιακά.

Εκτός, όμως, από αυτά τα υπερηχογραφήματα που γίνονται από τον γυναικολόγο σας, υπάρχουν και τρεις μεγάλοι υπέρηχοι, ένας για κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που καλό είναι να γίνονται σε εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα.

Στο πρώτο τρίμηνο, μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας, γίνεται η εξέταση αυχενικής διαφάνειας, κατά την οποία μετράται το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου, για να εκτιμηθεί αν το μωρό διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down. Η εξέταση συνοδεύεται και από βιοχημική μελέτη στο αίμα της εγκύου ( test PAPP-A και ελεύθερης β-χοριακής γοναδοτροπίνης).

Στο δεύτερο τρίμηνο, μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας, πραγματοποιείται ο λεγόμενος μεγάλος υπέρηχος της εγκυμοσύνης, γνωστός και ως υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου. Πρόκειται για το πιο αναλυτικό υπερηχογράφημα, στο οποίο ελέγχονται όλα τα όργανά του εμβρύου, ο όγκος του αμνιακού υγρού, η θέση και η κατάσταση του πλακούντα, το μήκος και η θέση του τραχήλου και του ομφαλίου λώρου, η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό και πολλά άλλα.

Τέλος στο τρίτο τρίμηνο, μεταξύ 28ης και 32ης εβδομάδας, γίνεται ένα ακόμα μεγάλο υπερηχογράφημα ανάπτυξης και μελέτες Doppler, που ελέγχουν τη ροή του αίματος στα αγγεία του εμβρύου, τον όγκο του αμνιακού υγρού και τη κατάσταση του πλακούντα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα υπερηχογραφήματα είναι ανώδυνα και ασφαλή, αλλά δεν είναι 100% ακριβή. Ωστόσο, βοηθούν σημαντικά τον γιατρό σας να αξιολογήσει την ανάπτυξη του εμβρύου από τις πρώτες ημέρες της σύλληψης μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης σας.