Οργανωθείτε
Καλοί τρόποι στο τραπέζι
Μπορεί το νήπιο σας να μην τρώει ακόμα χρησιμοποιώντας σωστά το πιρούνι του, ωστόσο πότε δεν είναι νωρίς για να του διδάξετε τρόπους καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι. Αν έχετε βαρεθεί να μαζεύετε συνέχεια το φαγητό από το πάτωμα ή να βλέπετε τα πιτσιρίκια σας να πετάνε τους κεφτέδες το ένα στο άλλο, τότε ήρθε η ώρα να θέσετε τους παρακάτω κανόνες:
- Πριν έρθουμε στο τραπέζι, πλένουμε τα χέρια μας.
- Δεν φέρνουμε τα παιχνίδια μας στο τραπέζι. Τα αφήνουμε στην άκρη και όταν τελειώσουμε το φαγητό, μπορούμε να ξαναπαίξουμε μαζί τους.
- Δεν τρέχουμε γύρω από το τραπέζι, όταν κάποιος τρώει.
- Δεν πιάνουμε το φαγητό με τα χέρια (εκτός αν είναι τέτοιου είδους φαγητό) και δεν το πετάμε στο πάτωμα.
- Δεν παίζουμε πόλεμο με τα φαγητά.
- Δεν πειράζουμε τα πιάτα των άλλων.
- Δεν φωνάζουμε και αν θέλουμε κάτι, το ζητάμε ευγενικά.
- Όταν χορτάσουμε, το λέμε στη μαμά και ζητάμε να σηκωθούμε από το τραπέζι, αφού πρώτα σκουπιστούμε καλά.
Αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ δύσκολα, πρέπει να ξέρετε πως χρειάζεται υπομονή και επιμονή από την πλευρά σας, για να πείσετε τα παιδιά να φέρονται σωστά στο τραπέζι. Επειδή τα μικρά παιδιά μαθαίνουν κυρίως μέσα από τη μίμηση, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε πρώτοι εσείς αυτούς τους κανόνες.
Αν, παρ’ όλα αυτά, τα μικρά σας εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται, ίσως θα είναι καλό να τους εξηγήσετε ότι για τη συμπεριφορά τους υπάρχουν και συνέπειες. Για παράδειγμα, αν δεν τους σερβίρετε γλυκό ή αν τα στείλετε νηστικά μία φορά στο δωμάτιο τους, ίσως συνειδητοποιήσουν ότι δεν φέρθηκαν σωστά.
Τέλος, υπάρχει ένας ακόμα τρόπος, για να γίνει το φαγητό με τα παιδιά ευχάριστο και ήρεμο, και αυτός είναι να συζητάτε μαζί τους. Χρησιμοποιείστε την ώρα του φαγητού, για να μιλήσετε ήρεμα με τα παιδιά σας, να ακούσετε πώς πέρασαν στο σχολείο και να τους περιγράψετε τη δική σας μέρα. Αν τα παιδιά είναι απασχολημένα σε μια θετική συζήτηση, δεν θα έχουν κανένα λόγο να αρχίσουν τις αταξίες.