Πώς να μη φοβάται τον οδοντίατρο

6 tips to get your kids to the dentist shared by a dentist in Armadale

Η φροντίδα των δοντιών ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να ξεκινά από το πρώτο κιόλας δοντάκι. Γύρω στους 18 με 24 μήνες είναι καλό να γίνεται και η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Τα περισσότερα παιδιά, όμως, δεν είναι καθόλου πρόθυμα να επιτρέψουν σε έναν άγνωστο να τους ανοίξει το στοματάκι και να εξετάσει τα δοντάκια τους! Αν μάλιστα δεχτούμε ότι πολλά παιδιά φοβούνται τον παιδίατρο που τα παρακολουθεί, φανταστείτε πόσο αυξάνεται το ποσοστό όταν αναφερόμαστε στον οδοντίατρο.

Επειδή, όμως, ο οδοντιατρικός έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ας δούμε μερικούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τον φόβο του για τον οδοντίατρο:
  • Πάρτε μαζί σας το παιδί, όταν πηγαίνετε εσείς στον οδοντίατρο. Προτιμήστε να σας συνοδεύσει σε μια επίσκεψη ρουτίνας, ώστε να του δείξετε πως είναι κάτι σχετικά ανώδυνο, που δεν διαρκεί πολύ. Εννοείται ότι δεν πρέπει να το πάρετε μαζί σας όταν κάνετε κάτι επώδυνο, όπως μια απονεύρωση.
  • Παίξτε τον οδοντίατρο στο σπίτι. Για να το προετοιμάσετε καλύτερα, μπορείτε να κάνετε ότι είστε εσείς ο οδοντίατρος και να του εξετάσετε τα δοντάκια. Μετά αλλάξτε ρόλους και αφήστε εκείνο να σας εξετάσει.
  • Διαβάστε σχετικά βιβλία. Υπάρχουν πολλά βιβλία με θέμα τα δοντάκια και πώς πρέπει να τα φροντίζουμε. Συνήθως σε αυτά ο οδοντίατρος είναι ένας θετικός ήρωας, συνεπώς εκμεταλλευτείτε το.
  • Μην δείχνετε τον δικό σας φόβο. Αν κι εσείς φοβάστε λίγο ή αγχώνεστε με τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, φροντίστε να κρύψετε τα συναισθήματα σας, γιατί διαφορετικά θα επηρεάσετε αρνητικά το παιδί.

Τέλος, επειδή σημαντικό ρόλο παίζει και ο ίδιος ο οδοντίατρος, φροντίστε να επιλέξετε έναν παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα γνωρίζει πώς να προσεγγίσει καλύτερα το μικρό σας.