Εγκυμοσύνη
Πότε πρέπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μία εξέταση με την οποία παίρνουμε μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού για να κάνουμε γενετικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο αμνιακό υγρό, το οποίο περιβάλλει το μωρό στη μήτρα, περιέχονται κύτταρα που προέρχονται από το έμβρυο και τα οποία χρησιμοποιούνται για να ελέγξουμε αν το έμβρυο έχει κάποια γενετική βλάβη.
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μετά από την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συστήνεται όταν:
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μετά από την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συστήνεται όταν:
- Η έγκυος είναι πάνω από 35 ετών και επομένως έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσει ένα παιδί που πάσχει από γενετικά νοσήματα, όπως το σύνδρομο Down.
- Η έγκυος ή ο σύντροφός της έχουν μία γενετική ασθένεια, η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί στο μωρό.
- Υπάρχει μια γενετική ασθένεια στην οικογένειά της εγκύου ή την οικογένεια του συζύγου.
- Η έγκυος έχει κάνει κάποια εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υπερηχογράφημα, μέτρηση αυχενικής διαφάνειας ή εξετάσεις αίματος) που έδειξε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να έχει το μωρό κάποια γενετική ασθένεια.
Η εξέταση διαρκεί λίγα μόνο λεπτά. Αρχικά, με τον υπέρηχο ελέγχεται η θέση του μωρού και του πλακούντα. Έπειτα το δέρμα πάνω από την περιοχή της μήτρας καθαρίζεται με αντισηπτικό. Ακολούθως, μια λεπτή βελόνα εισάγεται διαμέσου του δέρματος της κοιλιάς στη μήτρα και με μια σύριγγα αποσπάται μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού, το οποίο θα εξεταστεί στο εργαστήριο. Μετά την έξοδο της βελόνας, ελέγχεται η συχνότητα της καρδιάς του εμβρύου και μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.
Η εξέταση δεν είναι επώδυνη, ωστόσο είναι πιθανόν να αισθανθείτε ήπιες κράμπες στην κοιλιά και πόνο ή ενόχληση στο σημείο που μπήκε η βελόνα. Συνήθως οι ενοχλήσεις περνάνε γρήγορα, αλλά θα πρέπει να παραμείνετε ξεκούραστη τις επόμενες δύο ημέρες και να αποφύγετε να σηκώσετε βαριά αντικείμενα. Για τα αποτελέσματα θα χρειαστεί να περάσουν δύο περίπου εβδομάδες.
Τέλος, να σημειώσουμε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμνιοπαρακέντηση είναι βλαβερή για το μωρό. Ωστόσο, η εξέταση ενέχει κινδύνους με κυριότερο αυτόν της αποβολής (ποσοστό μικρότερο του 1%), ενώ σπανιότερα μπορεί να συμβεί πρόωρος τοκετός, τραυματισμός του εμβρύου (πάρα πολύ σπάνια) ή λοίμωξη από την εισαγωγή της βελόνας.


